Av Emil Lundahl

-

23 november, 2020

Matilda Lööf

Namn och ålder
Jag heter Matilda Lööf och är 18 år gammal.

 

Var bor du?
På en gård strax utanför Uppsala.

 

Hur kom det sig att du började titta på fåglar?
Min pappa har gjort det sedan han var liten vilket hjälpte mig på traven att få igång mitt intresse för fåglarna. Han drog med mig till olika populära skådarlokaler redan innan jag kunde gå och gör det fortfarande.

 

Var brukar du skåda?
På olika ställen. Mycket hemma runt gården i skogarna och våtmarkerna som finns där, men även runt Östergötland där vi har två sommarstugor. Tåkern och Svartåmynningen är exempel på platser vi ofta besöker. Utöver det skådar jag en del på Öland och i fjällen, både på sommaren och vintern.

 

Har du något extra speciellt fågelminne?
Jag har många drag som jag minns väldigt väl. Träsksångare klockan 05 på morgonen på en gammal campingplats, dvärgspov i Göteborg som vi åkte på från Ölands södra udde mitt i natten och det senaste draget till Mora för att kolla på mongolfinken med ett gäng kompisar är några av dom.

 

Har du några skådarplaner för 2020?
Året börjar närma sig sitt slut nu men förhoppningsvis blir det lite fjäll runt årsskiftet så man kan dra in lite fjällarter. Annars siktar jag mot 2021 då jag förmodligen ska göra ett “big year” och tävla mot min pappa 😉

 

Hur har fågelskådningen påverkat ditt liv i helhet? Kommer du försöka jobba med fåglar på något sätt i framtiden?
Fågelskådningen har påverkat mig väldigt mycket som person men mestadels på grund av alla människor man fått träffa genom det. Både sådana som jag träffat nu men även dom jag känt hela livet. Jag kommer antagligen inte jobba med fåglar i framtiden men det kommer alltid vara ett stort intresse, och därför kan det komma att bli småjobb eller volontärarbete med fåglar på sidan om.

 

Har du någon blogg eller hemsida?
Det har jag inte utan använder mig av vanliga sociala medier som Instagram. Heter @matilda8844 där men lägger inte ofta upp inlägg om just skådning och fåglar.

 

Personliga frågor:

 

Favoritfågel?
Sjukt svår fråga, kan antagligen säga vilken min favorit är mellan de olika familjerna men att sedan välja en som är favoriten är svårt. Prutgås, lavskrika och svartmes är några som ligger ganska nära hjärtat dock.

 

Favoritlokal?
Måste nog ändå säga Ottenby, eller i alla fall södra delen av Öland.

 

Skådar du mycket tillsammans med andra?
Majoriteten av tiden skådar jag med andra. Min familj men oftast vänner. Hittar man något roligt/ovanligt vill man såklart dela det med någon annan.

Notera att Matilda bär den gamla hederliga ungdomskepsen! Syster Elisabeth (som också är fågelskådare) till höger.

Dela gärna