Av Emil Lundahl

-

1 december, 2020

Ellen Hallberg

Namn och ålder
Jag heter Ellen Hallberg och är 22 år.

 

Var bor du?
Ett par mil utanför Örebro.

 

Hur kom det sig att du började titta på fåglar?
Min pappa var fältbiolog när han var ung, och har skådat mycket i sitt liv, så jag tror att det bara kom naturligt när jag fått följa med honom och skåda fåglar. Särskilt spännande tyckte man väl att det var när man var liten då man fick titta i tubkikaren, men även när man fick sin alldeles egna kikare! Även idag är det spännande när man får utmana sig själv med att artbestämma fåglar som ibland inte är det lättaste. Men jag har egentligen så länge jag kan minnas älskat fåglar.

 

Var brukar du skåda?
Oftast blir det ju i närområdena där jag bor. Oset, Kvismaren, Tysslingen. Någon enstaka gång har man väl åkt till ett lite ovanligare ställe för att man sett något fynd via Artportalen. Men jag känner att så fort man är ute i naturen så blir det som att man fågelskådar. Även om det inte alla gånger är någon speciell fågel man tittar efter, så uppskattar jag även de lite vanligare fåglarna. Nu senast för ett par dagar sedan så såg jag årets första sidensvansar, och jag blev så himla glad! De är så fina och påminner mig om vintern, att den är på väg!

 

Har du något extra speciellt fågelminne?
Jag har många speciella fågelminnen. Och det är så himla svårt att välja. Det senaste minnet jag har är från ett par år sedan. Jag var vid Kvismaren med pappa och kollade med tubkikaren in mot vassen. Så får jag syn på en fågel jag aldrig sett förut och frågar vad det är, och det visar sig att det var en skäggmes! Jag hade länge velat se en sån, just för att de har ett lite mer exotiskt utseende. Man blir så upprymd när man ser en ny art och kan göra ett nytt kryss i fågelboken!

 

Hur har fågelskådningen påverkat ditt liv i helhet? Kommer du försöka jobba med fåglar på något sätt i framtiden?
Jag tror att fågelskådningen påverkat mitt liv väldigt mycket. Just för att det kanske inte är den vanligaste hobbyn bland unga idag så tror jag att jag blivit mer ”open-minded” för andra hobbys/aktiviteter som kanske också är lite mindre populära i vår ålder. Nu i vintertider så har jag även ett projekt att försöka skapa en så bra fågelmatning som möjligt för att locka fler arter. Har bland annat satt upp ett fågelbad och experimenterar lite med olika fröer, ska även testa med blötlagda russin! Att fågelmatning skulle bli så viktigt för mig hade jag svårt att tro, men jag tycker det är så mysigt att man får lite ”sällskap” utanför vardagsrumsfönstret. Höjdpunkten har varit när vi haft stjärtmesar på besök, de är så söta!

 

Jag tror inte jag kommer försöka jobba med fåglar i framtiden, men jag skulle lätt kunna tänka mig att åka ner till Öland någon sommar på ringmärkning av fåglar. Även åka på olika evenemang som hålls runt om i landet!

 

Personliga frågor:

 

Favoritfågel?
Denna har jag fått fundera på väldigt länge… Det finns två fåglar som nog får delad förstaplats. Lavskrika och kungsfiskare! Väldigt stora kontraster mellan de två. Den ena askgrå, med huvudet svart som sot och orangea detaljer. Den andra juvelblå och orange, som att safir och bärnsten möts i ett. Lavskrika väljer jag för att den påminner mig om en särskild skidort som familjen åkt till varje påsk sen jag var liten. Den brukar dyka upp när man sitter vid elden och grillar korv, något fint att tänka tillbaka till. Kungsfiskare har jag valt för att det är en fågel jag aldrig sett, men som står högst upp på min lista av arter jag vill se. Just för att den är så vacker med sina färger.

 

Favoritlokal?
Jag skulle nog säga Kvismaren! Väldigt varierande omgivning med fält, vattendrag, å-mynning och fläckvis med trädsamlingar. På hösten och våren brukar det även samlas tusentals tranor där, det är alltid lika häftigt när man ser dem flyga ovanför en.

 

Skådar du mycket med andra?
Jo men det gör jag! Skådar i princip aldrig ensam, har hänt någon enstaka gång. Annars skådar jag med familjen!

Dela gärna