Av Emil Lundahl

-

17 februari, 2021

Petter Sahlström

Namn och ålder

Hej jag heter Petter Sahlström och är 15 år gammal.


Var bor du?

Jag bor i Västerås, Västmanland


Hur kom det sig att du började titta på fåglar?

Jag har sedan många år haft ett intresse för djur. Men allra mest måste jag tacka min morfar för intresset för just fåglarna. Utan honom hade jag antagligen inte lagt så mycket energi på fåglarna. Allt startade med utflykter till olika lokaler kring Västerås, därefter ökade intresset.

 

Var brukar du skåda?

Som sagt så bor jag i Västerås, därför blir det mest skådning här i Mälardalen. Blir ofta Asköviken och Frövisjön vilka ligger sydväst respektive norr om Västerås. Men man kan skåda på vilken plats som helst, det mesta beror på årstid och biotoper.

 

Har du något extra speciellt fågelminne?

Det finns många minnen från åren jag har varit en aktiv skådare. Ovanliga fåglar har alltid varit en av de roligaste delarna. Men det senaste året har ringmärkningen varit ett speciellt minne. Att få plocka ut sin första fågel ur nätet kommer jag alltid komma ihåg, samt att ringmärka och släppa den första. Att hitta en brun glada på soptippen som ligger några hundra meter ifrån vårat hus var också riktigt kul, speciellt när brun glada är så svår som den är här i Västmanland.

 

Har du några skådarplaner för 2021?

När jag skriver det här vet jag inte, förhoppningsvis kommer jag att kunna ta mig till Öland antingen i vår eller i sommar. Men eftersom det är en pandemi i dagsläget vet jag inte. Annars kommer jag att fortsätta leta fåglar i Västmanland. I maj börjar ringmärkningen i Västerås, självklart ser jag fram emot det.

 

Hur har fågelskådningen påverkat ditt liv i helhet? Kommer du försöka jobba med fåglar på något sätt i framtiden?

Jag vet inte vart jag hade varit utan fågelskådningen. Det mesta jag gör kretsar kring fåglar. Det hade väl funnits något annat jag hade snöat in mig på, men vad det skulle vara kommer jag aldrig få veta. Om jag ska jobba med det vet jag inte, kommer det ett jobbtillfälle så tar jag det.

 

Har du någon blogg eller hemsida?

Nej, inte just nu iallafall. Men jag har iallafall sociala medier.

 

Personliga frågor:

 

Favoritfågel?

Som en inlandsskådare är alltid kustfåglarna speciella. Det inkluderar allt ifrån stormsvalor till dykänder men även sibiriska irrgäster som påträffas ute vid kusterna. Annars ligger också kaspisk trut nära till hjärtat.

 

Favoritlokal?

Det är en svårt fråga, allt handlar om årstid. Vissa månader föredrar jag vissa lokaler bättre. Men som sagt är Frövisjön och Asköviken riktigt roliga. Men annars finns det också Hjälstaviken i västra Uppland.

 

Skådar du mycket tillsammans med andra?

Nästan all skådning sker i samband med andra. Detta är för att det blir mycket roligare samt att det är svårt att ta sig någonstans utan bil. Om jag skådar ensam är det oftast för att jag jobbar på min Eko-lista.

Dela gärna