Landsort 2019

19 – 22 april

Ledare: Ebba Adolfsson, Emil Lundahl, Max Olsson

Deltagare: Gustav Pettersson, Frida Pollack, Carl Sörensen, Mattis Wallberg, Ulrik Wallberg, Kasper Wieck

Antal lägerarter 105

Den 19 april 2019

 

Efter överenskommelse om uppslutning på Stockholms Centralstation samlades deltagarna fredagen den 19 april för att tillsammans ta sig ut till ön Landsort, belägen i Sörmlands sydöstra kustlandskap. Några ungdomar från Skåne, någon från Stockholm, Småland, Dalarna, ja nästan hela Sverige fanns representerat. Ett stort gäng skulle med sista båtturen på Långfredagen, flera säkert för påskfirande men också flera för intensiv skådning! Redan här påträffades ett välkänt ansikte, nämligen Raul Vicente som vi följande morgnar kom att skåda gemensamt med.

 

Redan på båten högg vi tag i kikarna och gick upp på däck för att börja med lägerlistan. Flera trevliga arter änder såsom gravand, alfågel och svärta kunde checkas av och den långväga hitresan var plötsligt bortglömd. Väl iland på Landsort möter vi upp resten av deltagarna på fågelstationen. Några känner igen varandra sedan tidigare, några stiftar ny bekantskap vilket är så härligt med ungdomsläger. Vi gör oss bekväma på fågelstation samtidigt som planer för morgonen diskuteras som sedan avslutades med den första avstämningen av artlistan.

 

Hela gruppen var laddad och förväntansfull på vad morgonen skulle ge. Efter rådfrågning av lokala skådare visade det sig se bra ut för sträck av sjöorre/svärta på följande morgon, så hela gruppen bestämde gemensamt för att stiga upp innan soluppgång för att testa första morgonen vid Södra Udden.

Den 20 april 2019

 

Många av deltagarna gjorde premiär på Landsort och just avståndet på sträcket var alla överens var något av det bästa vi upplevt på sjöfågel. Svärta, sjöorre, alkor, alfågel, lommar. Plötsligt får Raul in en falk som drar mot land – en pilgrimsfalk! Förmiddagen fortsätter lite lugnare tills Raul återigen reagerar på ett lockläte: gulhämpling! En lockande fågel drar rakt över och går ner i buskmarkerna bakom oss. Alla fick se den när den fortsatt lockade från busken.

 

En bra start på dagen blev det. Den råa kylan hade nu bytts ut mot strålande sol och varma vindar. När det inte var intensivt sträck fanns det tid att bara ta en kopp kaffe och njuta av tillvaron.

Hane gulhämpling. Foto: Emil Lundahl

Den 21 april 2019

Denna morgonen stod största delen av gänget istället på Norra Udden, medan bröderna Wallberg bevakade Södra Udden. Ett mer varierat sträck kunde avnjutas såsom 500 bofink, 150 storspov, stenfalk, blå kärrhök och stjärtänder blev några av guldkornen. Efter morgonpasset deltog vi vid ringmärkningen som Espen och Matt ansvarade för.

 

Efter lunch och vila bestämde sig ett gäng för tättingspan på norra udden, några fortsatte vila, men när Emil var ute och tog ett samtal reagerade han på ett måsläte, och där kom två svarthuvade måsar lugnt flygande mot norr! Emil lyckas pausa samtalet och skicka ut ett meddelande i vår lägergrupp. Larmet kom som en chock, ungdomar utan skor och jackor sprang handlöst ut mot gräsmattan, beviset för vilken raritetspotential ön innehar var självklar.

 

Eftersök och lite sträckskådning senare var det återigen dags för middag och krysslistan. Denna dag blev det falukorv, artlistan hade ökat till 79 arter och hela två morgnar kvar! Kvällen mynnade ut i trevliga samtal med allt från gemensamma vänner till skådarminnen.

Den 22 april 2019

Alförrädare! Notera de vita vingbanden. Foto: Emil Lundahl

Sista morgonen valde alla att stå på Södra Udden förutom undertecknad som hade fått känsla för norra. På norra delen var det ett rätt marginellt sträck mest av vadare. Efter allt slit lyckades en berguv hittas 2,5 km ut på ett skär, mycket otippat. Från södra hade sjöorre sträckt på flitigt och i en liten flock alfågel hittades en honfärgad alförrädare. Vilka arter!

 

Efter packning och gruppbild framför fågelstationen konstaterade vi innan landstigning vid Ankarudden 105 noterade lägerarter. Undertecknad och övriga lägerledare Ebba Adolfsson och Emil Lundahl tackar för ett trevligt läger!

Max Olsson

sv_SESwedish