Av Markus Qvarfordh

-

27 oktober, 2023

Hönö/Öckerö 2023

Datum: 27:e-29:e oktober

Ledare: Hugo Karlström, Eskil Friberg

Deltagare: Max Karlsson, Kasper Wieck, Joel Eng, Maya Eriksson, Viktor Ohlsson, Holger Martinussen, Gordon Lundvall

Antal lägerarter: 80

Fredag 27:e oktober

Tåget som vanligt något försenat, jag hade inte ätit ordentlig mat sedan kvällsmaten dagen innan och Motala släppte precis in ett mål mot Västerås i kvällens bandypremiär. Att det var mörkt gjorde inte saken bättre och jag muttrade några sarkastiska kommentarer om hur fantastiskt allt var. Men det humöret skulle snart vara ett minne blott. Jag skulle få leda ett läger med ett gäng förväntansfulla ungdomar. Så fort jag såg dem spreds ett leende på mina läppar!

 

 

Jag mötte upp deltagarna på en parkeringsplats i anslutning till Göteborgs centralstation. Min ledarkompanjon Eskil hade anlänt tidigare och både hämtat ut minibuss och inhandlat mat. Efter en kort presentationsrunda satt vi i minibussen och rullade ut från parkeringen. Det pågående projektet Västlänken tvingade oss att köra slalom mellan avspärrningarna men med Eskil Friberg bakom ratten kunde vi alla känna oss säkra.

 

 

Den traditionsenliga pizzan inhandlades på Torslanda pizzeria och snart var vi framme vid Lilla Varholmens färjeterminal. Trots höstmörkret lyckades vi komma på rätt färja. Väl på Hönö rullade vi norrut till grannön Öckerö där vårt boende låg.

Vi lyckades hitta parkering men sedan blev det genast svårare när vi skulle hitta ingången till själva boendet. Efter att alla lägerdeltagare, med packning och allt, tågat genom en hel frikyrka kom vi tillslut rätt och kunde göra oss hemmastadda. Den nu inte så varma pizzan fördelades systerligt och broderligt och morgondagen snackades upp. Vid havsfågelskådning på Västkusten hoppas man på kraftiga västvindar. En snabb kik på prognosen gav ostvind hela helgen. Trots det var deltagarna såklart spända inför skådningen.

Lördag 28:e oktober

Tidig uppgång och morgontrötta fågelskådare snörade på kängor, borstade tänder och letade efter någon bortslarvad vante. Efter viss traditionsenlig fördröjning satt vi i minibussen som rullade mot Kråkudden på Hönö. På väg ut från parkeringen kunde rödvingetrast och morkulla läggas till på lägerlistan. När vi kom ut till vindskyddet möttes vi av ett gäng skådare som var ännu mer morgonpigga än vad vi var. Då fågelskådare i regel är sympatiska människor kunde vi dock samsas om utrymmet i vindskyddet. Vi spanade ut mot Gattet och såg ejdrar, sjöorrar och tordmular. De smörgåsar som förberetts kvällen innan blev välkommen frukost. Efter ett par timmar slut i kylan kom det som enligt de flesta blev lägrets höjdpunkt; Eskil hittar en lom cirka 4 kilometer ut. Han ropar ut den som trolig storlom och följer den när den först drar åt vänster, för att sedan vända tillbaks mot höger. Lommen ändrar sedan riktning igen och flyger rakt mot oss. Eskil får inte riktigt kläm på lommen men ser till att deltagarna upptäcker den och kan följa den i sina tubkikare. Eskil och Kasper Wieck diskuterar lommens arttillhörighet samtidigt som den kommer allt närmare. ”Är den inte väldigt grå? Måste va storlom va?” hörs tankarna gå. Pulsen börjar dock stiga tack vare den något svåra lommen. Ingen kan riktigt spika vad det är för något. Tillslut kommer den dock mycket nära och går rakt över huvudet på oss. Då står det klart: SVARTNÄBBAD ISLOM! Livskryss för de allra flesta och en drömobs som kompensation för ostvindarna.

 

 

Efter den mäktiga lomupplevelsen bestämde vi oss för att röra oss vidare och försöka uppleva mer av Hönös fågelliv. Vi hade fått nys om att det pågick ringmärkning i ett vassområde i närheten. Vi parkerade mellan en fotbollsplan och en avstjälpningsplats för sten och började sedan traska runt våtmarken. Mängder med vattenrallar och andra fåglar hördes men vi förstod snabbt att det var playback för att locka fågel in i näten.

Efter att ha rundat i stort sätt halva kommunen hittade vi en väg in i vassdjungeln och kom fram till ett litet märkbord. Max Karlsson, som hade anslutit till lägret från Falsterbo fågelstation där han jobbat under hösten, fick en blåmes i handen och kunde visa upp den för övriga deltagare. Han pratade pedagogiskt om ringmärkning och varför man kunde se att blåmesen var en ”10” (ett-noll) dvs en årsunge.

 

 

Efter ringmärkningen åkte vi vidare och åkte förbi Försvarsmakten ett flertal gånger. De måste ha blivit misstänksamma.

Vi skådade på och lägerkryssade bland annat duvhök. En runda på Fotö gav svarthätta i en villaträdgård och sedan styrde vi kosan mot fastlandet. Vi ville besöka Torslandaviken. Kasper Wieck motsatte sig direkt idén och fick snart med sig undertecknad i sitt hat gentemot lokalen. Fel nummer ett var att det var i stort sett omöjligt att ens hitta dit. Preem med sitt stora oljeraffinaderi hade stängt av de väger vi ville köra på. När vi faktiskt hittade rätt var det inte skyltat tydligt till något fågeltorn. Vi spanade ut över viken och det roligaste vi såg var en storskrake. Det gör ont i hela kroppen att skriva dessa rader, så mycket hatar jag Torslandaviken. Golfbanan som var ”säker för berglärka” förvandlades till en stor jordhög av de många grävmaskiner som fanns där.

 

 

Efter misären vid Torslandaviken återvände vi till Hönö och letade ägretthäger i det sista skymningsljuset. Dipp och tillbaks till boendet för mat. Undertecknad grundlurades av Eskil och vägrade äta den helvegetariska belugabolognesen.

Fina miljöer att traska igenom
Foto: Eskil Friberg
Svartnäbbad islom!
Foto: Max Karlsson

Söndag 29:e oktober

Söndagen inleddes även den på Kråkudden för en kort svängs skådning innan regnet. Fina obsar av snösparv men dipp på de jordugglor som eftersöktes på de blöta klipporna. Ett ihållande regnoväder tvingade oss att avbryta tidigt.


Efter att ha packat och städat boendet åkte vi in mot Göteborg. Nöjda deltagare och därmed nöjda ledare sa hejdå på stationen när alla skulle med olika tåg till sina respektive hemstäder.


När undertecknad satt fast i Nässjö efter att ett tåg krockat med en älg i Mjölby gjordes ett försök att summera lägret. Svartnäsan var såklart en höjdpunkt men minst lika spännande var det faktum att det fanns ejder, mycket ejder. Den är minst sagt ovanlig i det östgötska eklandskapet.

Foto: Eskil Friberg

Stort tack för ännu ett fantastiskt läger!

//Hugo Karlström

Dela gärna
sv_SESwedish