Cypern

Konceptet växer

Efter flera lyckade läger i Azerbajdzjan och Libanon så initierade vi kontakt med ett annat land i regionen som tampas med svåra fågelskyddsproblem: Cypern. Efter inledande samtal med nordcypriotiska Kuşkor, så genomförde vi ett riktigt givande läger här i oktober 2021, se länkar till reserapporterna här på sidan! Vid besöket besöktes norra Cypern med bas i Tatlısu, en kuststad på Nordvästra sidan. I basen bodde även ett större gäng skolelever från Nicosia som deltog på excursioner, seminarium och ringmärkning.

Att kunna se utvecklingen lokala ungdomar gör under bara en långhelg är otrolig, och så vitt jag förstått det är det folk bland deltagarna som nu i efterhand håller lite extra koll på naturen runt omkring dem. Jätteroligt!

Cypern är en bergsklädd stor ö i östra medelhavet. Ön är idag splittrat mellan nord och syd. På södra delen av ön bor grekcyprioter och på norra turkcyprioter. Tack vare sin geografiska position utgör Cypern en viktig plats för rastande fåglar som flyttar kors över Medelhavet. Tyvärr är jakten utbredd på ön, framför allt i fattiga delar av landet. I sociala medier och i nyheter visas svarthättor, rödhakar och ärtsångare som fastnat i limesticks. 


Genom närvaro av oss och genom att ta cyprioter till Sverige vill vi öka naturintresset på Cypern och därigenom visa människor att den här skatten av genomflyttande fåglar kan användas så mycket bättre genom exempelvis ekoturism.

Bilderna tagna av Lejla Skrijelj. Tack!

sv_SESwedish