Av Markus Qvarfordh

-

2 augusti, 2023

Falsterbo Ringmärkningskurs 2023

Onsdag 2:a augusti

Lägret, som skulle lära oss ringmärkning från grunden, började på onsdagen. Jag anlände till fågelstationen strax innan klockan 17 på onsdagskvällen, tillsammans med min vän Nikolai. Vi har känt varandra i  6 år och har sedan dess gått i samma klass. Det kändes kul att vara där med någon man kände väl. Men samtidigt var jag även taggad på att lära känna nya personer. Eftersom vi båda bor i Malmö, var det inga bekymmer med att ta sig dit. 

 

När vi blivit lämnade började vi packa in våra väskor och hälsa på de nya personerna. De flesta satt i soffan och pratade med varandra, medan Ola förberedde middagen. Mina första intryck av lägret var bra. Det kändes trevligt och läget var fantastiskt. Stranden befann sig endast några minuters gång från fågelstationen. Både fyren och Flommen, där vi skulle ringmärka under de kommande dagarna, låg endast några kilometer bort. Ola tilldelade oss ett rum, där det fanns en våningssäng och två garderober. Där skulle jag och Nikolai sova de kommande dagarna.

 

Kvällen bjöd på bra väder och vi fick möjlighet att äta middag utomhus. På menyn stod det vegetarisk spaghetti bolognese. Det var trevligt att sitta utomhus, eftersom vädret under den förra veckan varit trist. Det var även en bra möjlighet att lära känna dem andra. Efter middagen höll Ola en kort presentation om just ringmärkning. Den handlade bl.a om varför man ringmärker fåglar och hur deras flyttmönster ser ut. Det var intressant och jag lärde mig en hel del nya saker den kvällen. Bl.a fick jag en klarare bild för hur många fåglar som faktiskt flyttar från Sverige varje år. En siffra som förvånade mig att den var så stor. Närmare 500 miljoner fåglar lämnar vårt land varje år!

Torsdag 3:e augusti

Vi vaknade tidigt under morgonen och det var dags att göra sig redo för att cykla ner till Flommens ringmärkningsstation. Ringmärkningen skulle börja vid kl 6, men eftersom det blåste och man ännu inte kunde sätta upp näten, skådade vi först vid Flommen. Vi lyckades se flertalet kaspiska trutar och även en svarthakad buskskvätta, något som var ett nytt kryss för mig. Runt kl 8 var alla näten uppsatta och ringmärkningen kunde börja. Under förmiddagen fick vi främst lära oss hur man håller och hanterar en fågel. Det är viktigt att vara bestämd när man gör det, men samtidigt vara försiktig så att man inte skadar den. Medan vi väntade på att fler fåglar skulle flyga in i näten, skådade vi havsfåglar över Öresund. Vi lyckades få syn på några gäng vadare som flög lågt över havsytan. Även några ejdrar, som låg och guppade längre ut på havet.


Efter ringmärkningen, under eftermiddagen, bestämde sig alla för att gemensamt skåda ute vid Nabben. Det var mycket bra förutsättningar och vi lyckades kryssa många av de fåglar vi såg under hela lägrets gång. 

En ung skärfläcka!
Foto: Viggo Zackariasson Jorisch

Fredag 4:e augusti

Under fredagen var det dags att besöka fyren. Närmare bestämt Falsterbo fyr byggd 1796. Den befinner sig på näsets södra sida i närheten av Måkläppen. När vi kom fram till fyren hade ringmärkningen redan dragit igång. Olyckligtvis var det knappast några fåglar som fångades den dagen, vilket begränsade våra möjligheter att lära oss ringmärka dem. 

Den lugna förmiddagen skulle dock livas upp av det vi skulle få syn på under eftermiddagen. 

 

Efter att vi ätit lunch, åkte vi iväg och kollade på biätare. De befann sig i närheten av Maglarp, som ligger mellan Falsterbo och Trelleborg. När vi väl kom fram var det lite oklart vart de var, men det löste sig snabbt. Vi lyckades hitta den rätta vägen och det trädäck som var fanns i närheten av boet. Medan vi väntade, kollade vi på alla backsvalor som även bodde där. Fåglarna bodde i hål på en stor vägg av packad sand. I väggen fanns det hundratals hål. Jag undrar om alla hålen var bebodda eller om några av dem stod tomma. 

 

När alla väl ställt sig redo med kikare och kameror, dröjde det inte länge innan biätaren kom glidande rakt över våra huvuden. Alla smattrande kameror hjälpte mig förstå att den var på ingång. Kort därefter fick jag syn på den. Jag fascinerades av den. En väldigt färggrann och vacker fågel. Lyckligtvis cirkulerade den i luften länge och bjöd på bra fotomöjligheter. 

 

När vi kommit hem, nöjda med dagens observation, höll Ola ytterligare en presentation. Den skulle fördjupa våra kunskaper inom ålders- och könsbestämning av tättingar. Något som kräver mycket träning och erfarenhet för att bemästra.

Den färgglada biätaren!
Foto: Viggo Zackariasson Jorisch

Lördag 5:e augusti

Det var återigen dags för ringmärkning i Flommen. Vädret såg betydligt bättre ut än vad det gjort de föregående dagarna. Vi hoppades på betydligt fler fåglar, vilket vi även fick. Det bästa med det var att vi kunde öva på att plocka fågel ur näten, något som kräver både teknik och tålamod. Många fåglar trasslar in sig själva, vilket skapar en utmaning att få loss dem. Man vill ju hela tiden säkerställa att man gör det på ett korrekt och säkert sätt. 

 

Flommens nät befinner sig nere i vassen. För att komma ut till dem använder man sig av vadarstövlar, då vattnet på vissa ställen går upp till höften. Det var spännande att gå mellan vassen och leta efter näten, särskilt eftersom jag aldrig tidigare använt vadarstövlar. När man går där det är djupt är det en väldigt speciell känsla. Under vattnet är det högre tryck och det gör att det stramar åt runt benen. 

 

Jag minns att Ola gick först och vi andra försökte hänga på. Ola var så snabb så han bara försvann bland vassen. Men naturligtvis väntade han på oss längre fram. När man inte är van vid det, och inte riktigt vet vart man ska gå, är man hela tiden rädd för att råka ramla eller gå ner sig, vilket man helst undviker.

 

Dagen gav oss bra resultat. Några av de arter vi fick i näten var kärrsångare, sävsparv, rörsångare och ladusvala.

Denna dagen var också den första gången jag fick ringmärka en fågel. Det var en liten sävsångare född tidigare i år. Jag började med artbestämmningen. Sedan satte jag på ringen med rätt storlek, som är anpassad för fågelns storlek. Ibland könsbestämmer man också fågeln, men i fallet med sävsångaren är det mycket svårt. Därefter gör man en åldersbestämning, kollar vingmått, mängden lagrat fett och väger fågeln. 

 

Att fästa ringen tar inte lång tid. Vanligen är det bestämningarna som är mer tidskrävande,  speciellt om man inte har så mycket erfarenhet. Men även om man är nybörjare, hanteras oftast fågel endast någon minut, varpå den släpps ut i det fria.

Ola med gröngöling i handen
Foto: Viggo Zackariasson Jorisch

Söndag 6:e augusti

Vi fick ett lärorikt avslut på veckan och avslutade på topp. I fyren där vi befann oss, fångades över 100 fåglar. Det var mycket lärorikt och jag fick ringmärka flera fåglar, exempelvis rödstjärt och lövsångare. Jag fick verkligen ett bra tillfälle att tillämpa alla de kunskaper vi lärt oss under veckans gång. 

 

 

Jag vill avsluta med att tacka alla som varit involverade i ringmärkningskursen för deras engagemang och vilja att sprida sina kunskaper vidare. Jag tycker att det har varit en mycket spännande och lärorik vecka och hoppas på fler liknande stunder. 

 

Jag vill även speciellt tacka Ola Svensson som arrangerade lägret och framför allt för alla de exkursioner han tagit med mig på under de senaste åren.

 

//Viggo Zackariasson Jorisch 

 

Dela gärna
sv_SESwedish