Av Emil Lundahl

-

1 september, 2020

Eskil Friberg

Namn och ålder

Eskil Friberg, 17 år.

 

Var bor du?

I en by utanför Knivsta 2 mil söder om Uppsala.

 

Hur kom det sig att du började titta på fåglar?

Jag hängde med min farsa när han var ute och skådade och efterhand antecknade jag vad han såg och började kryssa.

 

Var brukar du skåda?

Mestadels vid olika lokaler runt i Knivsta kommun vid mestadels relativt okända lokaler som exempelvis Morga hage, Tomtasjön och Saltängen. Jag brukar också hänga en hel del vid Ottenby Fågelstation där jag skådar en hel del.

 

Har du något extra speciellt fågelminne?

Bland de roligaste och mest speciella var när det låg en grupp på tre melanittor utanför Braxenberget i Knivsta. När jag fick in de i tuben såg man bara hur det blänkte gult om näbben och man tänkte “Va i hela”. Efter några sekunder vände den på huvudet och man såg den blänkande vita nacken, det var då pusselbitarna började falla på plats och pulsen nådde max. Sen var det bara att slänga iväg larmen med skakande händer. Skakig var man i flera timmar efter.

 

Har du några skådarplaner för 2020?

Än så länge bara planerat in en helg vid Falsterbo i början av september och att höstlovet ska spenderas på Ottenby Fågelstation.

 

Hur har fågelskådningen påverkat ditt liv i helhet? Kommer du försöka jobba med fåglar på något sätt i framtiden?

Fågelskådningen är en mycket stor del mitt liv. Många av mina bästa kompisar är fågelskådare, nästan alla mina lov spenderas på fågelskådning och speciellt fenomenet att man så fort man är ute omedvetet är redo att en fågel ska flyga på himlen. Jag har inte tänkt så mycket på jobb i framtiden och jag gissar på att jag inte kommer jobba med fåglar, men det får framtiden utvisa.

 

Har du någon blogg eller hemsida?

Tyvärr inte, har sociala medier såklart men är dålig på att uppdatera dessa.

 

Favoritfågel?

Har nyligen börjat säga berglärka. Om jag hade fått frågan för mer än några månader sen hade svaret varit vitnäbbad islom.

 

Favoritlokal?

Svår fråga. Skulle antingen säga Ottenby-området, eftersom man kan kombinera skådning med underbar gemenskap och ringmärkning, eller Braxenberget, Morga hage där skådningen gick väldigt bra i våras med bland annat vitnackad svärta, rödspov och svarthalsad dopping.

 

Skådar du mycket tillsammans med andra?

Väldigt mycket. Skådar mycket med farsan och kompisar som man har träffat vid bland
annat Ottenby Fågelstation och på ungdomsläger.

Dela gärna