Av Emil Lundahl

-

22 mars, 2013

Ulrik Wallberg

Namn och ålder
Ulrik Wallberg, 15 år.

Var bor du?
Från början är jag född i Halmstad där en del av släkten ännu är kvar, men jag är uppvuxen och nuförtiden stationär i Lund!

Hur kom det sig att du började titta på fåglar?
Hmm… Den som ändå visste det! Blev då jag gick på dagis intresserad av rovfåglar och gjorde en del usla porträtt, och efter köpet av sommarstugan på Österlen 2005 var man helt fast! Sen har det blivit seriösare, och numera går man nästan över lik för att få skåda känns det som!

 

Var brukar du skåda?
Då jag har en mormor boende i Falsterbo blev det till en början mycket där, vilket gav en kontakt med fågelstationen och andra sköningar, och slitet blev bara hårdare! Men kuststräckorna på Österlen, havsfågel i Halland eller lite fjällskådning går inte heller av för hackor!

 

Brukar du skåda på egen hand?
Nej för bövelen! Jag, Oscar Danielson och Emil Lundahl utgör nuförtiden en smått psykopatiskt hårdskådande grupp, Småtubarna, som sliter dagarna i ända! Men ibland måste man ju skåda lite själv också för att kunna utvecklas personligen. Innan skolan skådar jag en del på kyrkogården i Lund, som visat sig riktigt bra på senare år.

 

Vilket är ditt häftigaste fågelminne?

Den här frågan är ju tortyr! Det finns så många olika kategorier… Självklart finns det sträckdagar med antal som man sent kommer glömma, men att en solig majmorgon stå ensam på Nabben och ha två sträckande biätare, en majhelg med korttålärka, tre halsbandsflugsnappare (i Falsterbo), skedstorkar, gråhuvad sparv och blåhake i fångsten, kuststräckor på Österlen fulla av fågel och lite folk, stormiga hav på västkusten och fjällskådning när den är som bäst… Det är bara några av de många!

 

Har du någon hemsida eller blogg?
Håller på med en liten sida: ulrikwallberg.wix.com/birdphoto

 

Har du några skådarplaner för 2013?
Under helgerna skådar jag i Falsterbo och på Österlen, drar till Utlängan med Småtubarna en sväng och innan skolan inventerar jag Norra kyrkogården i Lund. Fast den mesta planeringen tar jag efter hand får jag erkänna… Så länge den har med fåglar att göra liksom!

 

Har du något bra skådartips?
Häng inte upp dig på väder och årstid, för det är aldrig garanti på att du hittar det tyngsta de bästa sträckdagarna. Välj obevakade lokaler och våga satsa, för slit lönar sig!

Dela gärna