Av Emil Lundahl

-

2 februari, 2021

Rekordrallyt 2021

När en världspandemi vägrar släppa taget, solen knappt går upp om dagarna och de härliga massorna av fåglar som förgyllde hösten är ett minne blott, vad passar då bättre än att starta 2021 med ett artrally? Så resonerade i alla fall de 25 ungdomsskådarna, i åldrar upp till just 25 år, som deltog i årets upplaga av Januarirallyt. Skulle vi kunna slå förra årets rekord på 171 sedda arter tillsammans? Med marginal!

Två mysiga vintermöten: strömstare (Kasper Wieck) och skäggmes (Emil Lundahl)

Den milda starten på året gjorde att flera oväntade övervintrare kunde hängas in tidigt (se nedan). Sedan rullade arterna och antalet deltagande på i en stadig takt. Tack vare skådaraktivitet i nordligare delar av landet kunde vi få in arter som annars brukar vara svåra: järpe, tallbit och diverse ugglor vittnar om detta. Niklas Andersson i Umeå steppade också in och bidrog med lavskrika och tretåig hackspett. Härligt! Med gemensamma krafter och kommunikation i vår Facebook-grupp lyckades vi plocka in många viktiga arter. Carl Sörensen hängde in en härfågel i Stockholm och Max Olsson plockade både större korsnäbb och tjäder i de småländska skogarna. Simon Stenberg Jönsson tog en för laget och fick in nilgåsen i Blekinge, innan Jägarförbundet hann dit för att motverka en framtida etablering!

Hona alfågel. Foto: Harald Ris

På den 24e dagen hände det: en rödhalsad gås i Skåne och en hämpling tog oss över den magiska gränsen på 171 arter – rekordet var ett faktum! När januari blev till februari låg slutsumman på 178 arter. Starkt! När det kommer till den inbördes kampen så var det sex deltagare som tog sig över 100-strecket. En av dessa var vår egne Harald Ris som även tog hem förstaplatsen med hela 137 arter! Imponerande – grattis Harald! Endast slaget av Edvin Klein som för tre år sedan stämplade in på oslagbara (?) 160 arter.

Juvelen! Kungsfiskare. Foto: Ebba Adolfsson

Udda övervintrare

Brun kärrhök, blåhake, brandkronad kungsfågel, svarthalsad dopping, drillsnäppa, rödspov, trana… Kristi Himmelsfärd på Öland? Nope, detta var arter som alla hängdes in under rallyt! De flesta kryssades i början av månaden, då det fortfarande var förhållandevis milt i södra delen av landet.

Blåhake i januari! Den andra bilden föreställer en typiskt het vinterlokal: Halmstads reningsverk. Blåhaken fanns dock inte här utan vid Tygelsjö ängar i SV-Skåne. Foto: Emil Lundahl

Fler ovanligheter

Som alltid fanns en hel del rariteter på plats över årsskiftet, alternativt hittades när skådaraktiviteten som vanligt ökade i januari. Arter som sågs var rödhalsad gås, rödhuvad dykand, ringand, sibirisk knölsvärta, härfågel (i Stockholm!), större turturduva, svarthalsad trast, bergtajgasångare, östlig gulärla och dvärgsparv. Mandarinand debuterade i rallylistan efter att nyligen ha flyttats till kategori C. Två arter som sågs under rallyt men som idag inte håller måttet är halsbandsparakit (Öland) och gulkindad kricka (Uppsala). Om detta ändras framöver så kommer totalsiffran istället landa på 180 arter.

2k hane svarthalsad trast utanför Hässleholm i Skåne (Harald Ris). En av sex fynd i landet den gångna månaden! Ringanden hängde Simon Carrington in i Kalmar som totalart 176. Den sibiriska knölsvärtan var åter på plats i Laholmsbukten och kryssades av två deltagare (Emil Lundahl). Ingen blåhake vid Halmstads reningsverk alltså, men väl en sibirisk gransångare! (Emil Lundahl).

Så, hoppas detta blev en rolig start på året för er som deltog, samt er som följde uppdateringar på Instagram! Där finns vi under namnet ”Birdlifesverigeungdom”. Bra jobbat allesammans, och grattis till Harald än en gång! Är man intresserad av krysslistan i sin fulla form så finns den att hämta HÄR. Undertecknad och övriga i kommittén tackar för den här gången!

Emil Lundahl

En av de finare vinterlokalerna i landet: Ottenby. Foto: Ebba Adolfsson

Dela gärna