Av Emil Lundahl

-

20 december, 2020

Decemberrallyt - vi har ett resultat

Av Max Olsson

Då var Decemberrallyt över för detta år. Rent spontant kan det kännas meningslöst att ut och skåda denna tid på året, men med ett tävlingsmoment med i leken, god fika och härlig gemenskap i form av cyberkontakt blir denna bistra decemberdag något som bryter skådarrutinen.

Undertecknad blev tyvärr sjuk dagen innan och planeringen fick helt ställas om: en taggad duo byttes till soloshow, västkustens öppna hav med alkor och berglärkor till Smålands karga inre sjölandskap, med ett bästa utfall möjligen en talltita och en vintertrött gravand på villovägar. Med andra ord hade jag nog inte gett mig ut i fält om det inte vore för decemberrallyt, mer troligt hade jag sett en Harry Potter-film jag inte minns namnet på och somnat i soffan en timme för att sedan, oavsiktligt, vare sig man vill det eller ej, slukas upp av övriga julbestyr och lagt kikaren på hyllan i väntan på det nya året.

Såhär i efterhand, blev artlistan trots min fjuttiga insats kryddad av arter som brunand, salskrake och rörhöna. Tur jag gav mig ut! Det hela blev lite av ett avbrott där jag mindes hur skådningen kan göra susen både för kroppen, knoppen och det allmänna välbefinnandet.

Nog om det! Vidare till det mer praktiska gav decemberupplagan av tävlingen totalt nio deltagare. Med tanke på närheten till julen och rådande icke-så-artrika-årstid får det bedömas som ett bra antal. Den geografiska spridningen var god men kunde varit bättre; Skåne, Småland, Västra Götaland vidare mot Uppland blev de beskådade områdena. Totalt sågs 118 arter under rallyt och i listan kan vi hitta dessa guldkorn: hökuggla, trädlärka och gråspett. Tre härliga arter i december! Nytt för detta rally var de två möjliga tävlingssektionerna eko och motordrivet. Sju deltog i motordrivet respektive två i eko.

August Thomasson lyckades få fram en gråspett i skogen när han spelade sparvuggla, och avslutade dagen med pilgrimsfalken på domkyrkan i Uppsala.

Ett prestationsmoment för att plocka extra poäng var att skåda i minst sju timmar, något hela sju av nio deltagare uppnådde! En lysande prestation – bra jobbat allihop! Med detta får vi gratulera vinnarna Edvin Klein och Johan Bergquist med hela 160 poäng! Deltagande i motorklassen klarade de dessutom prestationen att gå mer än 10 km under dagen, samt flera sjungande arter (6 st!).

 

I ekoklassen tar Anton Kvarnbäck hem det med 136 poäng!! Mäkta imponerande!! Som vinnare blev ni lovade ett pris, nämligen (trumvirvel!!) en sprillans färsk Fågelguiden från Naturbokhandel, vilket ska vara på väg till era brevlådor i mellandagarna!

Anton Kvarnbäck fikar med stil!!

Här finns artlistan att kolla in! Notera att samtliga deltagare är anonyma utom vinnarna i de båda klasserna.

Naturbokhandeln är en butik driven av BirdLife Sverige. Störst i Norden på fåglar, djur- och naturlitteratur samt all utrustning du behöver för att utvecklas till en bättre skådare. Nu i pandemitider finns det inget bättre än att spana in deras välfyllda webshop HÄR 

Med detta får undertecknad och kommittén passa på att hälsa God Jul och Gott Nytt År! 2020 har varit ett speciellt år men så fort restriktionerna lättar står vi redo med lägerplaneringen. Vi har faktiskt redan tjuvstartat!!

Max Olsson

Dela gärna