Av Stina Rigbäck

-

6 juli, 2022

Markus Qvarfordh

Intervjun mellan Max Olsson och Markus gjordes under tidig vår.

Intervjun börjar med genomgång av Markus drag på praktejder: letade efter de 400 ejdrarna som skulle ligga en bit ut men där var tomt på ejdrar, suck… men tillsluts så efter omstationering kunde praktejdern hittas på norrsidan.

 

Namn och ålder

Markus Qvarfordh, 17 år gammal. Ensambarn.

 

– Känner du någon myndighetsångest?

– Massa brev som trillar in nu ständigt, men känner mig rätt lugn inför det. Samvaron på skolan kommer jag sakna, fantastisk klass, min musikutbildning är ju något jag alltid drömt om och velat göra så att den tar slut är inte kul. Inte byggd som morgonmänniska rent allmänt men annars är tillvaron bra.

 

– Var bor du?

– Född i Malmö, flyttade till Schweiz, närmare bestämt Genève, sen tillbaka till Malmö, sedan till Staffanstorp där jag bodde upp till 15 års ålder. Från 15 års ålder fram tills idag bor jag i centrala Lund.

 

– Vad pluggar du?

– Naturvetenskap med musiktillägg. Jobbar som simlärare på sidan då jag tidigare tränade simning (bröst och rygg främst). Numera simmar jag mest motionssim. Gymmar två gångar samt simmar en gång i veckan.

 

– Vad fick dig att börja titta på fåglar?

– Intresset startade på allvar ca 2016, men har alltid haft kunskap med mig. Min bonusmormor Inger är väldigt fågelintresserad, hon åkte med på mycket fågelresor, familjen följde med som sällskap, vid något tillfälle blev jag mer intresserad av att följa med Inger runt. Så dem tropiska fåglarna i t.ex. Costa Rica, Panama, Madagaskar, Oman som gjorde att man ”tog med sig det hem.” Har besökt nästan alla världsdelar, saknar bara Sydamerika, men har varit precis på gränsen. Trots allt resande känner jag mer uppskattning för Sverige, vill försöka att inte flyga mer på grund av de massiva koldioxidutsläppen. Fågelmässigt är det ju kul med säsonger också, första sädesärlan gör en glad, likt gransångaren återigen gör en överlycklig men för att sedan på slutet av säsongen bli så jäkla tjatig haha.

 

– Skådarplaner för 2022?

Ansökte till Ottenby fågelstation som volontär och det gick vägen! Extra kul då jag aldrig besökt Öland! Halsbandsflugsnappare har jag bara sett på en djurkyrkogård i Halland haha ska väl gå att hitta någon under mitt besök på Ön. Utöver detta så blir det ju såklart läger i Härjedalen som jag dessutom är med och planerar 🙂 Hoppas vi syns där!

 

– Stött på utmaningar med intresset?

– Inga negativa erfarenheter, vissa är lite skeptiska som inte bryr sig, sen andra som regerar positivt förvånat och tycker det är fascinerande. Haft tur med bra skola med liten andel mobbning.

 

– Något extra speciellt fågelminne?

I början av karriären (2018) så fanns det en rosenstare på Lönesstigen Halland. Den försvann under pågående obs med en stor skara skådare vid min sida, sen av en slump tittade jag rakt upp i äppelträdet och där satt den! Den känslan minns jag fortfarande. Ett annat minne är en drickande sommargylling nära i bra ljus. Från utlandet. Slutligen minns jag ett minne som satte avtryck, en Resplendent Quetzal (praktquetzal) från Costa Rica, den landade på balkongen. Inger kunde inte få med hela fågeln på grund av så stort objektiv, väldigt nära och fint! Ståtlig fågel…

 

– Favoritlokal?

Vomb-området, har skådat väldigt mycket där och har många fina upplevelser hämtat därifrån.

 

– Favoritfågel?

Sommargylling i Sverige, helt klart, den klara sången, personligheten, ger nästan en poetisk känsla.

 

– Vad gör du om du inte skådar?

Socialt inriktad, hänger mycket med vänner, har börjat virka också. Har börjat baka surdegsbröd och verkligen hittat grejen. Man viker degen sen gör man något annat i 45 min, sen viker man igen, avkopplande. Äger dessutom två katter som vi ser på Markus housetour i kameran.

 

– Du sjunger väl klassiskt också!?

Ja precis, kör vanlig sång klassisk samt jazzkör varje vecka. Lunds stifts ungdomskör någon gång i månaden dessutom. Höll på med kyrkokör när jag var liten, men blev för religiöst, så sjöng på egen hand. Fick höra om gymnasiet med detta musiktillägget, ansökte och kom in, har blivit en väldigt stor del av mitt liv. Jag sjunger countertenor i kören, så klarar av höga stämmor, en bred falsett helt enkelt får jag nog säga.

 

Fun fact! Kan spela Afrikansk Marimba.

 

– Ringmärkarlägret i Falsterbo 2021 satte ett frö vilket gjorde att jag nog kommer försöka ägna mig mer åt ringmärkning, spännande med alla detaljer.

 

– Skådar du själv eller med andra?

Med pappa och Inger, tyvärr dåligt med andra ungdomar, har försökt få med skolkamrater ut, så det är roligt! Hoppas det fastnar. Så ifall någon skånsk ungdomsskådare vill skåda ihop, så bara hör av er 🙂

Dela gärna
sv_SESwedish