Av Stina Rigbäck

-

4 juni, 2022

Carl Sörensen

Namn och Ålder

Carl Sörensen, 21 år gammal.

 

Var bor du?

Danderyd norr om Stockholm.

 

Var brukar du skåda?

Fysingen och Angarnsjöängen är ungefär 30 minuter med bil hemmifrån, Sandemar blir det också rätt mycket när jag är vid landstället. Personligen tycker jag bäst om sträckskådning och kustskådning, precis som vi gjorde på lägret på landsort 2019 🙂 Sedan jag fick körkort kan jag styra lite mer själv över skådningen, var inte alltid så lätt att få föräldrarna att stiga upp kl 05 hehe.

 

Har du något extra speciellt fågelminne?

Min lärares pojkvän hade köpt med sig en krysslista som jag fick, jag började kryssa fåglar det året (2011), sedan började jag åka med på utflykter, men just Landsortslägret var första gången jag skådade med andra ungdomar och blev därför lite speciellt för mig, mycket trevligt. Mitt första drag så drog jag och mamma på en rallhäger, men vi hamnade på fel sida sjön (Järvasjön), det regnade och jag blev rätt besviken, fågeln försvann några dagar men upptäcktes igen och då testade vi igen och fick se den fint i vasskanten.
När jag tog studenten fick jag en resa till Mongoliet med Avifauna i present, en kombinerad djur och fågelresa, Henderson’s Ground Jay var häftig!

 

Har du några skådarplaner för 2022?

Allmän skådning överlag typ varje helg, men Öland i Kristi-Himmelsfärd hade varit kul, kan bli svårare nästa år då jag börjar plugga universitet, så gäller att passa på! I övrigt försöker jag satsa på att se 300 arter 2022, just nu ska jag ligga på 259 efter den senaste rödhalsade gåsen. Har även sökt till Ottenby för en period under sommaren, men har inte fått något svar ännu.

 

Hur har fågelskådningen påverkat ditt liv i helhet? Kommer du försöka jobba med fåglar på något sätt i framtiden?

Jag skådar i princip varje helg, tittar på Artportalen och BirdAlarm varje dag så det är ju helt klart en stor del av mitt liv, vill jobba med biologi på något sätt. Har sökt in till ”naturvård och artmångfald” i Halmstad och hoppas jag kommer in. Övrigt: för fyra år sedan var jag bara intresserad av svenska fåglar men nu är jag mer för hela världens fåglar. ”Birds of the world” är en bok jag investerat i.

 

Har du någon blogg eller hemsida?

En Instagram som är lite inaktiv för tillfället men hoppas den kommer igång snart igen: ”Carl_natur”

 

Favoritfågel?

Jag älskar alla fåglar förutom trutar haha. Favoritsläkte av fåglar är vadare, brukar alltid gå att hitta något lite extra. Havsfågelskådning är jag sugen på att prova.

 

Favoritlokal?

Svårt! Falsterbo, Fysingen, Landsort är tre jag tycker om lite extra. Falsterbo har gett mig fältpip båda besöken!

 

Skådar du mycket tillsammans med andra?

Mycket skådare i Uppland så aldrig ensam när man är på dem kända lokalerna. Har några personer som det blivit lite mer med på sistone.

 

Vad har du för drömmar?

Att se hälften av världens alla fåglar hade ju inte varit helt dumt! Det är ju bara 5000 typ, beroende vilken taxonomisk riktning man tar. Att beskriva en ny art är ju också en dröm!

 

När han inte skådar?

Jag har alltid med mig kikaren, även om jag inte skådar så skådar jag ändå. Umgås med mina icke-skådande kompisar, intresserad av däggdjur, reptiler ja de flesta större djuren, så tittar och läser på.

 

Drömkryss!?

Ivory-billed Woodpecker är ju inte säkert utdöd, en sådan skulle man ju hitta! I Sverige är det nog någon amerikansk skogssångare som gäller. Maleohöna är det absoluta drömkrysset. De lägger äggen i sanden så dem själva slipper ruva, samt kan ungarna i princip flyga från att dem kläcks.

Dela gärna
sv_SESwedish