Av Benjamin Rodling

-

6 maj, 2024

Anton Blanch

 

Namn och ålder?
Anton Blanch, 25 år 

 

Var bor du?

Bor och studerar i Lund 

 

Varför började du titta på fåglar?

Farmor och farsan skådade fåglar så blev automatiskt att man hängde på dem när de skulle skåda, sen så fortsatte det.  

 

Har du något speciellt fågelminne?

Otroligt många fågelminnen och så svårt att välja men kommer ihåg ett starkt som verkligen säger ”vara på plats när det händer”. Maj 2015 när vi var och letade någon rosenfink tror jag det va i Bertils trädgård på Ölands södra udden och sen hör man gubbarna skrika BRONSIBIS!! från vindskyddet på Södra udden och en bronsibis kommer och rundar udden och drar snabbt rakt västerut mot fastlandet. Kommer ihåg när jag och farmor såg ljungpiparna i solnedgången vid Sebybadet, Öland en sommarkväll och det var nog det första riktiga minnet jag har av fågelskådning som ligger nära hjärtat.  

 

Vad är det bästa med fågelskådning?

 Att veta vilka resor och flyttningar dessa små varelser gör varje år. Att förstå det gör fågelskådning så mycket häftigare.

 

Har du något tips till nyfrälsta skådare?

Våga fråga skulle jag säga. Att fråga andra fågelskådare om hjälp, om det är att arta en fågel eller hitta en bra lokal tex, eller bara komma i kontakt med fågelskådare i ens egen ålder. Våga fråga, skadar aldrig! 

 

Hur reagerar folk när de får veta att du är fågelskådare?

Höjda ögonbryn med ett ”AHA! ”brukar vara det vanligaste, men sen så börjar de bli nyfikna och fråga allt möjligt som vilka ”örnar” som alltid sitter längs motorvägen , och som de menar minst 3m i vingspann….. 

 

Favoritfågel?

Sommargylling i Ottenby Lund ligger nära hjärtat men annars hussvalorna när man ser hur de kämpar med att bygga sina bon, de förtjänar respekt.  

 

Favoritlokal?

Får nog ändå bli Ölands södra udde men annars har Mönster på Västkusten blivit allt vanligare. 

 

Bästa fältsnackset?

Snickers och kaffe lever man länge på. 

 

Trutskådning-ja eller nej?  

Studerar för tillfället på Island bland många vittrutar och vitvingade trutar så har blivit alltmer trutskådning med tiden. 

 

Intervjuad av Hugo Karlström

Dela gärna
sv_SESwedish