Av Tyra Jakobsson
-
13 december, 2022
Markus och Eskil nya i kommittén
Under året har vi fått två nya tillskott i Ungdomskommittén. Eskil Friberg och Markus Qvarfordh(för alla er, som nu är lika förvirrade kring hur man uttalar Markus efternamn som vi var första gången vi såg det, kommer här ett försök till förklaring: Ni tar ordet kvar, som i att det bara finns en kaka kvar. Sedan tar ni bilmärket Ford, vi vill belysa att det även finns andra bilmärken. Sedan lägger ni ihop dessa ord så att det blir Kvar-Ford och förhoppningsvis säger ni rätt:). Några av er har redan hunnit träffa på dem, men vi tänkte att ni ska få lära känna dem lite bättre. Därför har Tyra sett till att ni här får en exklusiv intervju. Njut!
Vi inleder med några snabba frågor:
Markus
Ålder? 17 år
Bor? Lund
Favoritglass? Hallonsorbé
Favoritfilm/serie/bok? The Devil Wears Prada, The Crown, jana kippo-sviten
Beskriv er själva med tre ord? Ambitiös, envis, fåfäng
Eskil
Ålder? 19 år
Bor? Knivsta
Favoritglass? Lemon curd
Favoritfilm/serie/bok? Harry Potter
Beskriv er själva med tre ord? Ambitiös, inte envis, metodisk
Finns det någon speciell händelse som gjorde att ni fick upp ögonen för fåglar?
I oktober 2010 rapporterade Eskil för första gången en obs på Artportalen. Då stod han och skådade från bunkern på Arholma. Hela känslan med att stå och titta ut på fåglarna genom bunkern var något som fick honom att fastna för fågelskådning. Sedan dess har han spenderat mycket tid på denna lokal.
Även för Markus är fågelskådningen ett intresse som har växt fram med tiden och som dessutom har gått upp och ner en del. Dock har det varit mer konstant sedan han följde med på Ungdomsskådarnas läger i Leksand (lägerrapport finns att läsa här). En händelse han minns som en form av ögonöppnare var när han den 10:e maj 2018 cyklade till Lönestig, Falkenbergs kommun, Halland. Där hade det setts en snyggt utfärgad hane rosenstare. När han kom dit satt den på ett fält, men lyfte snart och flög bort. Sedan fick han känna på känslan av att återupptäcka den fint på nära håll då den råkade sitta i ett äppelträd när han tittade upp i det.
Minns ni första fågeln ni fascinerades av?
Markus minns en gång när han satt på förskolan och tittade ut genom fönstret. Då såg han en skata på gräsmattan, pekade på den och berättade för sina kompisar vad det var. De påstod i stället att det var en anka. Men Markus hade lärt sig att det här var ingen anka, utan en skata, och blev arg på sina kompisar som inte förstod.
Eskil minns sitt sportlov år 2011 som han spenderade på Kanarieöarna. De lade ut macksmulor och han kände igen både turkduva och spansk sparv som kom fram och åt av dessa. Under veckan pratade hans pappa mycket om att han ville se kanariebuskskvätta. Därför minns Eskil det som något extra roligt när han i slutet av veckan pekade ut en sådan på hotellområdet och det visade sig vara en korrekt artbestämning.
Hur kom ni i kontakt med ungdomsskådarna?
Eskils pappa vidarebefordade ett mejl till honom och frågade om han inte skulle med på Ungdomsskådarnas läger som vi skulle ha i samband med Falsterbo Birdshow 2016. Och så blev det!
Markus biologilärare delade ett facebookinlägg om ringmärkarkursen som vi skulle ha i Falsterbo förra året (2021). Han bestämde sig för att anmäla sig till kursen och där fanns Hugo och Emil med och informerade om vår verksamhet. Om du vill läsa mer om hur kursen var tryck här.
Vilken är er mest oväntade obs?
Eskils mest oväntade obs var när han hittade en vitnackad svärta i sjön hemma i Knivsta, när han var ute och skådade innan skolan började. Först såg han bara den gula näbben som lös och att fågeln är i samma storlek som sjöorrarna. Han tänkte att det måste vara något fel på fågeln. Sedan vände den sig om, det lös vitt i hela nacken och han undrade om det var ännu mer fel på fågeln. Vid det här laget hade hans pappa som var med också fått in fågeln och de började försiktigt tänka att det kanske kunde vara en vitnackad svärta. Adrenalinet började pumpa och han satt och skakade hela dagen. Skolan, som var på distans på grund av pandemin, fick han inte mycket gjort i den dagen.
Markus mest oväntade obs var i stället när han inte alls var ute för att skåda. Han satt i bilen på väg från sin stuga till sin farmor som bor i Falkenberg. Så tittade han ut genom fönstret på ett fält och bad sin pappa att stanna bilen och backa tillbaka en liten bit. På fältet kunde han konstatera att det stod en stripgås. Han slängde snabbt iväg ett larm på den lokala bandgruppen och sade sedan till sin pappa att det kunde köra vidare igen.
Vad är det konstigaste som har hänt när ni varit ute för att skåda (runt om själva fåglarna)?
Det första Markus kommer att tänka på var när han satt ute vid Falsterbo fågelstation och pratade med en av de andra kursdeltagarna innan ringmärkarkursen började förra året(2021). Helt plötsligt kom en man (60+) inspringandes på stationen från ingenstans. Han var mycket uppjagad och mån om att få prata med den ansvariga på stället. Han verkade nästintill vara i chocktillstånd och lyckades hitta någon som hade tillräckligt bra koll. Då kom det fram att han hade stått och skådat på Skanörs revlar. Där finns även ett naturistbad och en nakenbadare hade kommit och anklagat honom för att fotografera. I själva verket var det tubkikaren som mannen syftade på. Detta hade mannen som kom till fågelstationen försökt förklara, men nakenbadaren hade stått fast vid sin sak och blivit mer och mer aggressiv. Mannen började till slut känna sig väldigt hotad och det var då han tog sig till fågelstationen. Han fick låna en mobiltelefon för att ringa 112 och sedan försvann han utan att de fick veta hur det hade gått. Mobiltelefonen hade han lämnat kvar på ett bord. Senare hittade vi en artikel om hela händelsen(den finns att läsa här)
Det mest oväntade som hänt Eskil när han var ute och skådade var däremot inte orsakat av människor, utan av ett annat djur. Han hade plurrat i en myr, när han var ute och inventerade myrsnäpporr med sin pappa i Dalarna, och var blöt. Han satte sig på vägen och väntade medan hans pappa skulle hämta bilen. Då plötsligt kom en björn och gick över vägen. Han hade ingen mobiltelefon på sig, men tog fram kameran och tog en bild av björnen. Först i efterhand slog det honom att man borde bli rädd när man ser en björn och han började ta in lite mer vad som faktiskt hade hänt. När han lite senare berättade om händelsen för sin pappa trodde han fört att det bara hade varit en ren. Men när han fick se bilden förstod han att det faktiskt hade kommit en björn.
Vilket är det mest fascinerande fågeluppträdandet ni har varit med om?
På den här frågan har Markus ett solklart svar! Han stod och skådade vid Munkagårdsfloen, i Falkenbergs kommun(som för övrigt är en jättefin våtmark), där det gick omkring ett gäng tranor och så var det ett tofsvipebo. En av tranorna började gå fram emot boet och det var inte uppskattat av tofsvipan. Den bestämde sig för att gå till attack och siktade mot huvudet på tranan. Tranan gjorde som en 360 med huvudet och det resulterade i att tofsvipan missade och flög förbi. Sedan vände den och försökte sig på samma attack ytterligare en gång. Men misslyckades än en gång. Då bestämde den sig för att ändra taktik och siktade i stället på benen. Tranan hoppade bara över tofsvipan när den kom. Tofsvipan orkade inte mer, utan tvingades ge upp och tranan gick sin väg. Detta var minst sagt en minnesvärd uppvisning.
Det första Eskil kommer att tänka på som han var väldigt fascinerad av i stunden var när han återigen stod vid bunkern på Arholma. Han är väldigt fascinerad av sträck och just den här dagen var det många bläsänder som kom sträckandes. Känslan var att de konstant kom inströmmandes från alla håll och totalt räknade han till 14 990 bläsänder den dagen. Det är inte lite det.
Vilken är er favoritfågel? Och varför?!
Markus favoritfågel är sommargylling. Det finns två anledningar till detta. Den ena är att han älskar den fantastiska sången. Den är underbar och han skulle kunna lyssna på den hur länge som helst. Den andra anledning är att han kan koppla den mycket till sina resor utomlands och fåglar han haft i andra länder. Han har framför allt haft möjlighet att njuta av många gyllingar i Centralamerika. Så han tycker det är härligt med en koppling till det.
Eskils favoritfågel är myrsnäppa. Han tycker mycket om vadare överlag, troligtvis tack vare att han har spenderat mycket tid vid Ottenby. Att just myrsnäppan har en särskild plats i hjärtat är något som har förstärkts av att han har inventerat dessa. Det har gett honom en mer personlig relation till arten. Dessutom tycker han att den har en mycket cool biotop och liksom Markus tycker om sommargyllingens sång tycker Eskil att myrsnäppan har en fruktansvärt härlig sång.
Vilket är ert mål med skådningen?
Eskil tycker att en stor del av charmen med fågelskådningen är spänningen när man kommer ut i naturen. Det konstanta spänningsmomentet som finns i möjligheten att hela tiden ha chansen att se något roligare. Och att man får som små energikickar varje gång man ser en art som är lite roligare än den förra. Dessutom är han lite äventyrlig av sig och tycker därför att själva upptäckarmomentet är en stor del i det hela. Känslan av att hitta och vara den första som ser fågeln är något alldeles särskilt.
För Markus är skådningen mer som en aktivitet att samlas kring. Han skådar nästan mer för umgänget och känslan av att vara ute och göra någonting gemensamt. Att göra någonting tillsammans på det sättet som vi gör i Ungdomsskådarna. Hela grejen att man kan samlas kring ett intresse tycker han är mycket roligt. Han kan även uppskatta att skåda på egen hand. Men han tycker att det blir tusen gånger roligare när han kan vara ute och göra det tillsammans med någon annan.
Eskil håller med om vad Markus säger, men tycker att skådning i grupp blir en helt annan sak och att det är lätt att fokus då hamnar mer på det sociala. Markus instämmer, men vill belysa att det beror mycket på hur stor gruppen är. Han tycker att ungefär 3-4 personer är en lagom kompromiss. De kommer gemensamt fram till att det även kan bero på vilka som är med och vad man har för inställning vid det enskilda tillfället.
Varför gick ni med i ungdomsskommittén?
När Eskil först fick frågan om att gå med i kommittén var har inte riktigt beredd på det och visste inte riktigt vad han skulle svara. Men när han senare samma dag fick tid att tänka lite mer kring saken kändes det rätt självklart att han skulle tacka ja. Han tänkte att det kunde vara både kul och lärorikt. Vad Eskil vill uppnå med sitt arbete i kommittén är att samla en grupp kring fågelintresset och att den gruppen ska ha väldigt roligt. Han vill självklart gärna själv ha roligt tillsammans med andra som har samma intresse, men det är minst lika viktigt för honom att se att andra har kul. Dessutom vill han gärna få de som precis har fattat intresse för fåglar att komma in i den här gruppen och känna sig välkomna där, oavsett hur duktig fågelskådare man är.
När Markus kom till sitt första läger med Ungdomsskådarna blev han positivt överraskad, eftersom han kände att det var ett sammanhang han inte upplevt tidigare inom fågelskådningen. I andra sammanhang kan han tycka att det blir väldigt listfixerat och mycket status. Man ska vara den som hittar mest, har sett mest och gjort de största upptäckterna. Han får känslan av att man ska utstråla en sorts säkerhet som få har och att det känns lite otrevligt när man hela tiden måste bevisa att man kan, och vet, allting. Men när han kom till lägret upplevde han en helt annan attityd. Det var mycket trevligare och ett umgänge som han kände att han trivdes i. Tidigare har han inte riktigt känt att han har velat gå med i kommittén. Men efter detta kände Markus att han ville försöka få andra att känna på den stämning och samhörighet som han upplevde under lägret. Sedan vill han även jobba för att fågelskådningen ska få vara just en hobby och inte någon kamp om status.
Både Eskil och Markus har tidigare varit med i i kikar’n. Om ni blir nyfikna på vad de sa då hittar ni Eskils intervju här och Markus intervju här. Hoppas att ni också blev riktigt sugna på att ge er ut och skåda och att hitta andra ungdomar i närheten av er som ni kan njuta av denna hobby tillsammans med! Ni får ha det bra och så hoppas vi att vi ses på nästa läger, big sit eller artrally.
Tyra Jakobsson