Västkusten 2020

Stormfågel bjöd på show utanför Skummeslövsstrand. Foto: Harald Ris.

2 – 4 januari

Ledare: Ebba Adolfsson, Max Olsson, Harald Ris, Emil Lundahl

Deltagare: Niklas Andersson, Gabriel Axelsson, Eskil Friberg, Oscar Gustavsson, Filip Jansson, Frida Pollack, Mattis Wallberg, Kasper Wieck

Antal lägerarter: 97

Den 2 januari

 

2 januari var startdatumet för vinterlägret på Västkusten. En gemensam uppsamling skedde på förmiddagen på Varbergs tågstation där ungdomar från Sveriges alla hörn möttes för att gemensamt åka till VOF-huset på Getterön, där alla skulle bo under vistelsen. Lägret började med vind och mulet väder men det hindrade inte de taggade ungdomarna då vi redan i bilarna på väg till Getterön spanade efter de tallbitar som setts tidigare i centrala Varberg. Väl framme på Getterön var det bara att slänga in väskorna på rummen och sätta på sig några extra lager kläder innan den riktiga skådningen i fält drog igång.

 

Vårt första och enda stopp första dagen var Lilla näs på Getterön, där målarten var masksädesärlan som hållit till där den senaste månaden. Efter en stunds letade kunde vi konstatera att masksädesärlan inte var där men trots det blev vistelsen lyckad då bland annat några toppskarvar och en havssula fint ville visa upp sig, vilket var nya kryss för vissa deltagare.

 

Resten av första dagen spenderades i VOF-huset där deltagarna fick packa upp i lugn och ro innan kvällen då vi åt gemensam middag, spelade poker och lärde känna varandra bättre.

 

I brist på annat får fågelbroschyrer fungera som pokerpengar!

Den 3 januari

 

Dagen började innan soluppgången och trots bara några få timmars sömn gick det inte att ta miste på energin och spänningen i luften. Morgonen var blåsig och mulen och spenderades på Morups Tånge med förhoppningar om havsfågel, och med de dåvarande vindarna såg det riktigt bra ut. Efter några timmars skådning med en hel del sträckande alkor och havssulor, en jagande pilgrimsfalk och årets första storspovar beslutade gruppen att dela på sig då några skulle stå kvar och sträckskåda, samtidigt som de andra skulle gå längst kusten och försöka hitta lite övervintrande småfågel och vadare. De som stannade kvar och sträckskådade hade turen att få se några tretåiga måsar dra förbi på behagligt avstånd och de som valde att gå längs med stranden hade turen att få se övervintrande roskarlar, skärsnäppor, snösparvar och skärpiplärkor.

 

Andra stoppet för dagen blev inne i ett villaområde i Falkenberg med målet att få syn på en härfågel som hade hållit till där till och från under en längre period. Härfågeln är en rörlig fågel och efter ett stunds letande började vi ge upp. Pulsen ökade dock när vi fick se ett gäng skådare stå en bit längre bort och fota någonting i ett buskage. Vi rusade dit men insåg ganska fort att det inte alls var en härfågel det handlade om utan ett par tallbitar som satt och kalasade på några frusna rönnbär. Tallbiten blev ett nytt kryss för en del deltagare och alla fick njuta av dem på bara några få meters avstånd.

 

Surrealistiskt med tallbitar i Halland... Foto: Harald Ris

 

Tredje och sista stoppet för dagen blev i Lisered i Morup där vi fick se åtta ljusbukiga prutgäss innan vi begav oss tillbaka till Getterön och VOF-huset. Kvällen började med lite poker innan den gemensamma middagen. Efter det var det dags för ett fågel-quiz som Ungdomskommittén fixat ihop. Efter det berättade Ungdomskommittén lite om vår verksamhet och frågade lägerdeltagarna om vad de tyckte om Ungdomsskådarna och vad som skulle kunna göras för att nå ut till fler ungdomar.

Hrota på ingång! Foto: Emil Lundahl

Den 4 januari

 

Dagen började precis som den föregående innan soluppgången. Redan tidigt på morgonen var alla ungdomsskådare pigga, redo och uppställda vid Skummeslövsstrand i Laholmsbukten och taggade på sträck. Morgonen började bra med mycket tretåig mås och flera sträckande stormfåglar som dessutom var kryss för flera deltagare. Till skillnad från tidigare dagar var det sol men blåste mycket och var därför kallare än tidigare dagar. Precis när sträcket stått still ett tag och alla deltagare börjat bli riktigt kalla – BOOM! En sträckande vittrut fick alla att vakna till liv och helt plötsligt var både vinden och kylan bortglömda. Efter det kände sig de flesta deltagarna klara med sträcket och det bar vidare till Rosendals våtmark där en ringand låg och väntade på oss.

 

Stormfågel. Foto: Harald Ris

 

Ringanden var klurig att hitta bland alla hundra viggar men efter lite slit dängde Eskil, Oscar och Kasper till med ringanden som låg och guppade på andra sidan dammen. Efter ringanden var det vissa deltagare som ville fortsätta en bit bortåt och leta rätt på trädgårdsträdkryparna, andra ville längre söderut och leta efter den amerikanska bläsanden samtidigt som en del ville tillbaka till VOF-huset och packa inför hemresan. Gruppen delade på sig vilket blev lyckat då både trädgårdsträdkryparna och den amerikanska bläsanden visade upp sig.

 

Lägret avslutades med en kort gemensam middag och en snabb kryssning då vi gick igenom de sedda arterna under lägret. Hela 97 arter fick vi ihop. Efter det samåkte alla till Varbergs tågstation och trots den fantastiska stämningen var alla lite uppgivna då lägret började gå mot sitt slut. Väl på perrongen var det dags att säga hejdå till både gamla och nya vänner och undertecknad, Emil, Harald och Max får tacka för ytterligare ett lyckat läger.

 

Ebba Adolfsson

Foto: Ebba Adolfsson
sv_SESwedish