Av Benjamin Rodling

-

12 augusti, 2024

Tåkern 2024

Fredag 19 april

Vintern kändes lång. Inte ett ungdomsläger på flera månader, men nu stod vi där igen. Två minibussar hade hämtats ut i Linköping och vi väntade på att deltagarna skulle anlända till Mjölby. De förväntansfulla lägerdeltagarna anlände i omgångar och portionerades ut på de två minibussar som stod till vårt förfogande. Den ena bussen fylldes och åkte i förväg mot boendet som låg på Ombergs östra sluttning, med milsvid utsikt över den så fagra Östgötaslätten. Ett gäng familjepizzor kunde avnjutas när vi kom fram och alla samlades för presentationsrunda och genomgång av morgondagens storslagna planer.

Lördag 20 april

Tidig uppstigning och avfärd strax innan soluppgången. Ner för slingriga grusvägar for vi mot “Fåglarnas sjö”-Tåkern. Denna klassiker bland svenska fågellokaler är en av Nordeuropas bästa fågelsjöar. De smala vägarna runt sjön blev lite av ett orosmoment för chaufförerna när vi mötte traktorer på en väg som var ungefär lika bred som våra minibussar. På vår resa mot Glänås sågs ett par ägretthägrar vid Holmen och en blå kärrhök födosökte över ett fält vid Renstad. Trötta fågelskådare väcktes plötsligt till liv och spänningen gick nästan att ta på! Föga förvånande fanns det strax innan klockan sex gott om plats på den annars trånga parkeringen vid Glänås besöksområde där bland annat Naturum återfinns. Tubkikare och, kanske ännu viktigare, matsäck lastades ur bilarna och de spända ungdomarna tågade mot det stora fågeltornet. Kungsfågel och svarthätta kunde höras under den korta promenaden och väl framme vid tornet fick vi se personal från Tåkerns fältstation förevisa ringmärkning. Bland annat märktes rödhake och de små fåglarna kunde både fotograferas och klappas.

Från det maffiga tornet sågs många änder, svanar och skrattmåsar, men även några tidiga vadare som rödbenor och enkelbeckasiner. Karaktärsarten brun kärrhök jagade över de väldiga vasshaven. Flera rördrommar tutade ihärdigt. Flera deltagare hade inför lägret uttryckt sin önskan att få se rördrom. Precis innan den obligatoriska gruppbilden skulle tas blev drömmarna verklighet. En ensam rördrom flög upp ur en vassrugge och kamerorna smattrade. Även några skäggmesar kunde beskådas vilket gladde många. De är riktiga charmtroll!

 

Efter en promenad bort mot Svanshals och Toregårdsören satte vi oss åter i bussarna och rullade österut. Vackra alléer och födosökande råkor beskådades under färden. Vårt nästa stopp blev ett annat fågeltorn: Hov. En spillkråka tjöt i strandskogen och väl i tornet såg vi återigen mycket fågel. Kärrhökar och rördrommar fanns såklart här också. Nya arter på lägerlistan blev bland annat salskrake och kanadagås, den sistnämnde är svårare än man kan tro att hitta i Tåkern. Flera ägretthägrar drog runt. Såklart hoppas vi på häckning även i år. 

 

Efter Hov åkte vi till Svälinge, det besöksområde som ligger vid sjöns norra strand. En mysig promenad ut till det höga fågeltornet men uppe i den resliga träkonstruktionen möttes vi av kraftigt motljus. Brun kärrhök och storspov skådades men höjdpunkten var de många violetta majbaggarna som vi fann på väg tillbaka mot parkeringen. Inte bara fåglar på ungdomsläger!

 

Artlistan var välfylld redan efter en dags skådning men vi var såklart sugna på mer. Vi snackade ihop oss vilket resulterade i bilfärd mot Vadstena för försök på turkduva. Vackra slottsmiljöer men inga turkduvor den här gången. Trötta deltagare och bedrövligt ljus gjorde att vi tänkte om och väntade ut det fina kvällsljuset på boendet. 

Tidig kvällsmat på boendet innan vi gav oss ut i kvällsljuset för att leta efter de ringtrastar som setts i Stora Lunds naturreservat. Dessvärre inga trastar där men efter att ha klampat runt hela Isberga (ett annat reservat strax norr om Heda) kunde vi äntligen lägga till ringtrast på lägerlistan. Några deltagare observerade även stenfalk och de ovanliga backsipporna drog åt sig uppmärksamhet. Ett par stopp vid Renstad för att spana på gäss hann vi med innan vi återvände till stugan för lite sömn.

Söndag 21 april

Inte heller denna morgon blev det sovmorgon får våra tappra lägerdeltagare. Mackor breddes och tubar bars ut till bussarna. Sträckskådning vid Stora Lund stod på agendan. Vi rullade över golfbanan med häckande strandskata och kom fram till parkeringen. Isande vind blåste norrifrån och några trötta ungdomar såg bekymrade ut. Jag peppade igång dem med lite fågelinspirerade hejarop och vi tog plats på en berghäll med utsikt över såväl Vätterns kalla vatten som hagarna bakom oss. Dessvärre var det relativt lugnt på sträckfronten. En liten flock vitkindade gäss, 75 storspovar, en storlom och lite större hackspett utsågs till russinen i kakan. En gråhakedopping fiskade utanför Hästholmen och hämpling och järnsparv hittades i buskagen.

Efter ett par timmar bröt vi upp och styrde kosan mot Omberg. Förtrollande vackra miljöer runt Stocklycke bjöd på mindre hackspett och skogsduva. Skjutbanevägen blev nästa stopp och där kunde brandkronad kungsfågel hängas in. 

Vi mellanlandade vid Holmen innan vi fortsatte till Naturum för att återlämna en lånad tubkikare samt att bevittna lite mer ringmärkning.

 

Lunch och slutstäd på boendet innan vi, till ledarnas stora förtret, gjorde ett försök på de två mandarinänder som sågs i Mjölby under dagen. Som tur var kunde inte burfåglarna återfinnas och deltagarna fick se silltrutar vid Gästisparken istället. Under eftermiddagen åkte deltagarna löpande hem, varefter tåg rullade åt olika håll. Lägerlistan summerades och vi lyckades skrapa ihop 107 arter. Starkt!

Minibussarna återlämnades i Torvinge, Linköping. Vi ledare kunde pusta ut. När vi såg tillbaka kom vi fram till en sak: ett mycket lyckat läger!

 

Stort tack till alla deltagare!

Extra tack till Robin Pollack som dessutom agerade chaufför, min ledarkollega Eskil Friberg, Naturum Tåkern, Tåkerns Fältstation samt alla regionalföreningar och riksstyrelse samt kansliet som hjälpte till med marknadsföring. Ni är guld värda!

 

För att få veta när nästa läger hålls eller när vi hittar på annat kul så finns hemsidan samt instagram: @birdlifesverigeungdom

 

Hoppas vi ses på nästa ungdomsläger!

//Hugo Karlström

Dela gärna
sv_SESwedish