Stora lägerlistan

Från Stora sjöfallet i norr till Falsterbo i söder. Från Hönö på västkust till Landsort på ostkust. Många fågelarter har vi haft glädjen att se under våra läger. Det är lite av en helig stund när alla bänkar sig efter en lång dag i fält för att gå igenom dagens obsar. På den här sidan hittar du alla lägerlistor samlade, samt ett utdrag av de lite roligare obsarna. Hoppas du blir taggad på att vara med på nästa läger!

Till och med maj 2024: 261 arter sedda i Sverige och 265 arter i Norden!

Vittrut

Det blåste en isande västvind och vi stod och tryckte bakom en offentlig toalett vid Skummeslövsstrand i hopp om havsfåglar. Just när tålamodet började svikta ropar någon: vittrut! Västkustlägret jan -20

Isländsk rödspov (Simon Carrington)

Mindre skrikörn

Mindre skrikörn, svart stork, 52 vita storkar, stäpphök och ängshök på en och samma dag: Falsterbo Bird Camp -18 i ett nötskal! 

Vitnäbbad islom (Elias Melchert)

Vitnäbbad islom

Utlängan-legendaren L-G: imorgon blir det vitnäsa, jag känner det på mig! Morgonen därpå: en vitnäbbad islom i full sommardräkt dundrar förbi Sydudden i gryninsljuset.

Tallbit (Harald Ris)

Alförrädare

Den sista morgonen på Landsort -19 placerade vi oss på öns sydspets. I den första flocken sjöorrar som sträckte förbi fanns en and med dubbla vita vingband! 

Dammsnäppa (Elias Melchert)

Tallbit

När vi går omkring i ett bostadsområde utanför Falkenberg och letar efter en härfågel ser några ett gäng skådare stå och fotografera. Yes! De springer dit, men till deras “besvikelse” var det bara några tallbitar. Januari 2020, efter den osannolika invasionen föregående höst.

Lavskrika (Markus Andersson)

Praktejder

Clown-hanarna i all ära, men den hona som flög förbi Sydudden på Utlängan i maj 2017 var trots allt en klar höjdpunkt! På Utlängan kan vad som helst hända. 

Halsbandsflugsnappare (Emil Lundahl)

Amerikansk bläsand & 

ringand

Ett vinterläger på Västkusten -20 avslutades med drag till NV-Skåne där dessa två amerikanska ankor kunde ses i varsin våtmark!

Kolymasnäppa (Daniel Pettersson)

Kolymasnäppa

Den 5 aug 2005 fångade en konstig vadare lägerdeltagarnas intresse. Det visade sig vara en ny art för landet!

Svarthakad buskskvätta (Emil Lundahl)

Fjällgås

Påsken 2018 var Hornborgasjön till vår besvikelse helt frusen. Men vi kunde i alla fall njuta av en projektgås som spatserade omkring bland tranorna!

Fjällgås (Isac Dahlström)
sv_SESwedish