Av Stina Rigbäck

-

29 juli, 2019

Libanesiska ungdomar till Ottenby och Falsterbo!

Fågelskyddssamarbetet mellan Sverige och Libanon tar nästa steg

#birdcampsweden2019

 

För fyra utvalda libanesiska 17-åringar så kommer augusti 2019 att innebära oförglömliga upplevelser och lärdomar. Racha, Sama, Bahaa och Omar har fått motivera varför just de ska få skickas på ”praktik” till två av Europas mest kända fågelstationer. Dessa fyra är bland dem vi träffat på tidigare Bird Camps i Libanon hösten 2018 och våren 2019. Att arrangera någon sorts utbyte och att möjliggöra ett besök i Sverige har varit i våra tankar ett tag och det känns fantastiskt att till slut se det hända.

 

Tillsammans med våra vänner på SPNL (Society for Protection of Nature in Lebanon, landets BirdLife-partner) så har vi vid de tidigare besöken involverat unga från två olika skolor i kommunen Ras al-Matn som ligger i de libanesiska bergen en timme nordost om huvudstaden Beirut. Här strömmar fågelsträcket lågt över hustaken (och jägarna, legala och illegala) och ur fågelskyddssynpunkt så är platsen synnerligen kritisk. Vi besökte klasserna och höll seminarier om flyttfågelsträck, träffade dem i fält och förevisade ringmärkning samt, inte minst, blev vänner på Facebook ?

 

För augustibesöket i Sverige så bestämdes att det skulle bli en tjej och en kille från det kommunala gymnasiet och en tjej och en kille från ett privat gymnasium, för både bra könsfördelning samt socio-ekonomiska möjligheter.

Skolorna och kommunen står för studenternas flygbiljetter samt tågresor från Kastrup till Malmö respektive Kalmar. Ottenby och Falsterbo fågelstationer står generöst för boende och vägledning på plats. BirdLife Sverige täcker mat och en lokal ”fickpeng”. Som mentorer på plats så kommer Racha och Omar på Ottenby att träffa Anton Blanch och Sama och Bahaa på Falsterbo träffar Emil Lundahl och Harald Ris (som båda tidigare varit på plats i Libanon).

Ambitionen är att dessa fyra ska återvända till sin hemma-kontext med goda erfarenheter och idéer som kan främja engagemang och skydd för flyttfåglar och ungdomsornitologin i landet.

 

Den 9-13 september så åker sen nästa svenska delegation ner till Ras al-Matn och ska då initiera en sträckräkning av rovfåglar och storkar från en helt ny observationsplattform i grannbyn Hammana. Vi hoppas att Racha och kompani gör oss sällskap då!

 

Tomas Axén Haraldsson, initiativtagare till Bird Camp-idén, för BirdLife Sverige

Dela gärna