Av Stina Rigbäck

-

24 mars, 2022

Lejla Skrijelj

Namn och ålder
Lejla Skrijelj 25 år

 

Var bor du?
Lund sedan ett år tillbaka, innan dess har det varit till och från mellan Växjö och Halmstad, eftersom jag pluggat lite överallt. Uppväxt är jag i Växjö.

 

Var brukar du skåda?
Lunds reningsverk, en annan favorit är Huseby våtmark utanför Växjö. Kombinationen av våtmark, åkerlandskap, ädellövskog gör platsen mycket trevlig. Dessutom ligger den så nära en landsväg att lokalen är mycket lättillgänglig för alla. Jag har en tuff höst bakom mig med mycket plugg, så hoppas på mer skådning framåt våren.

 

Har du något extra speciellt fågelminne?
Häckade kajor i vår skorsten när jag var liten, upptäcktes av att det ramlade ner mossa från spisen in i köket. Helt plötsligt följde en pulli kaja ner in i köket. Det slutade med att jag tog hand om den, släppte sedan tillbaka den innan skolan och allt fick sig ett lyckligt slut. Detta skapade såklart ett litet extra band till kajor men även fåglar överlag.

 

Har du några skådarplaner för 2022?
Dags för E-uppsats i utbildningen så vill verkligen försöka skriva om fåglar – måste vara forskningsbaserat så har funderat på att skriva om hur storkarnas reproduktion påverkas när de flyttas till en ny voljär och miljö. Vi får se om det lyckas helt enkelt! Efter studierna är färdiga hade det varit kul att jobba en säsong som ringmärkningsassistent i Falsterbo.

 

Hur har fågelskådningen påverkat ditt liv i helhet? Kommer du försöka jobba med fåglar på något sätt i framtiden?
Ett utpräglat djurintresse har funnits igenom hela livet. Jag växte upp med undulater, så kom nära fåglar som djur på det viset. Ett driv av att hjälpa djur har likaså alltid funnits, men vilken inriktning man skulle välja att jobba med var inte så självklar. Funderade länge och pratade mycket hemma om att jag ville jobba med viltrehab (inte försent ännu..) men ändrade spår och blev då mer inriktad på veterinär, vilket jag senare kände ändå inte var helt rätt. Naturen och fåglarna var med mig under hela uppväxten. Vid varje promenad tittade jag på allt med intresserade ögon: löv, grodor, fåglar – ja allt.

 

Intresset stegrade såklart med åldern. I tioårsåldern så beskrev en lärare som var ornitologi för mig att man faktiskt kunde jobba med ringmärkning och inventering, något som gjorde mig så glad och överraskad – jag hade ju inte en aning haha. Blev sen vidare bäst i klassen på ornitologi. Nu på lite senare dar läste jag en kandidat i Halmstad: ”naturvård och artmångfald”. Programmet gav mig verkligen en bred förståelse för hållbarhet och ekosystem, som blev en språngbräda vidare till nästa masterutbildning.

Lejla funderar på att skriva sin E-uppsats om storkar! Foto: Emil Lundahl

Har du någon blogg eller hemsida?
Ingen hemsida tyvärr även om jag fotar en del. Försöker uppdatera Instagram i hopp om att ickeskådare ska bli intresserade.

 

Favoritfågel?
Gråsparv ger mig starka associationer. De brukade hoppa runt på altanen och de kom mig ofta nära inpå livet.

 

Favoritlokal?
Husebymaden (Småland)

 

Skådar du mycket tillsammans med andra?
Alltid roligare i grupp, men sker ofta att jag skådar själv då jag bara tar en promenad. Fler ögon är ju också alltid bättre!

 

Kan du berätta lite om Bird Camp Cypern som du deltog på?
Bird Camp Cypern – ja just under denna perioden var det mycket onlinekurser som inte var jättekul. Såg ansökan och sökte, men hoppades inte för mycket. När jag blev antagen så blev jag väldigt överraskad och lycklig, men samtidigt lite pirrig då jag aldrig besökt Cypern. Ur ett fågelperspektiv kändes det extra kul då artutbudet var som ett tomt ark för mig.

 

– Vad var bäst med resan?

 

Att få dela glädjen med de cypriotiska skådarna som ny fågelskådare, vi var många nya i det här intresset och trots skilda nationaliteter och språk var glädjen lika förstådd sinsemellan. Många unga deltagare, alla med olika kunskapsnivåer och ingångar till intresset. Många av dem hade jägare i familjen vilket gett dem en grundkunskap i artbestämning.

 

– Kan tänka mig det blir känsligt att diskutera fågeljakt då den är så utbredd och förankrad i landet?

 

Tunga ämnen som fågeljakt diskuterades och det blev känsligt till en början, men alla var väldigt lyhörda, ingen avbröt eller liknande och det kändes verkligen som att samtliga förstod vikten av att beskydda utsatta arter.

 

Bakgrund i Fältbiologerna, stämmer det?
Ja, jag var medlem, gillade det de stod för men det krockade tyvärr mycket med studier under den perioden, så blev aldrig deltagande på exkursioner eller så.

 

Jag upplever dig som utåtgående, social och hjälpsam i fågelskådningen, något för framtiden kanske?
Haha tack, jag är fortfarande ny men kanske i framtiden absolut. Man ska ju hjälpa varandra utvecklas.

 

Dina nuvarande samt tidigare studier?
Läser just nu en master i zooekologi i Lund (animal ecology). Täcker naturvård, evolution, ornitologi, sinnesbiologi för att nämna några områden. Ornitologi var extra intressant såklart med ringmärkning invävt i kursen. Jag upplever utbildningen som väldigt bred men också djupgående och nischad. Faunistik som sommarkurs var även den en favorit. Blev ute varje dag i naturen med alla typer av natur. Det var så underbart att få studera på det viset! Tidigare har jag även läst en kandidat i naturvård och artmångfald vid Högskolan i Halmstad.

 

Vad har du för drömmar?
Har alltid velat skaffa hund sen jag var fem, får hoppas det snart går i uppfyllelse! Egentligen inget sådär superkomplicerat men vill jobba med djur och natur, leva ett enkelt och trivsamt liv nära naturen i ett trevligt hus, känna att man gör skillnad, samt passion för något i mitt yrke.

 

Hittade du likasinnade i skoltiden?
Under kandidaten flera, men lite äldre. På ringmärkarkursen i Falsterbo 2020 hittade jag ett gäng och på masterutbildningen i Lund träffade jag en kompis Nina från USA som också skådar. Vi har en gruppchatt på WhatsApp ”Birdpower lund” som är en grupp för elever som skådar i Lund. Ett mycket bra initiativ, så gå med ifall ni pluggar i Lund! Mycket utbyte i Falsterbo, vänner lite varstans över världen, fortfarande kontakt med några av dem titt som sätt. När de är i Sverige så hör de av sig för skådning vilket är väldigt kul!

 

Vad är du stolt över i livet hittills?
Stolt över alla mina examen, mitt engagemang i föreningar som Ungdomsskådarna, Växjö-skate (tjejskate) och djurhem Växjö. När jag befinner mig i Växjö och har tid hjälper jag fortfarande till.

 

När hon inte skådar?
Skatear en del, syr och reparera kläder vilket har blivit en ny hobby. Skönt att bara pilla lite men som samtidigt blir nytta också 🙂 Fotar och filmar en del: mycket djur i motiven, tama som vilda Även natur i största allmänhet. Filmar mycket när jag är ute och reser och klipper ihop i efterhand.

 

Upplevelse Deluxe á la Lejla!
Deltog på nattfångst i Falsterbo i höstas. Väderförhållandena stämde just denna kväll och vi lyckades fånga flera ugglor. Jag blev tillfrågad om jag ville släppa en hornuggla! Svaret var såklart ja haha. Att få hålla och studera denna uggla på så nära håll… ugglor är lite av en favorit, total lycka!

 

Drömart i handen då!!?
Vit stork!

Dela gärna
sv_SESwedish