Av Markus Qvarfordh

-

1 maj, 2023

Västkustläger 2023

Datum: 28 april- 1 maj

Ledare: Markus Qvarfordh, Mikael Qvarfordh

Deltagare: Alessandra Munari, Shreyash Kad, Benjamin Rodling, Victor Ohlsson, Brian Löfkvist, Albin Nordlund

Antal lägerarter: 113


Ett långhelgsläger över valborg är ingen ny form av läger för ungdomsskådarna. Inte heller är Getterön en ny utgångspunkt. Om man gör en snabb sökning på hemsidan inser man att vi så nyligen som 2020 hade ett läger på Getterön, och 2017 tillbringade Ungdomsskådarna ett läger på Utlängan just under valborg/första maj-helgen. Men kombinationen av just västkust och vårvindar lovar och lockar, och inte kunde vi hålla oss undan en sådan möjlighet?

28:e april

Vi kom från olika delar av landet men skulle alla samlas vid VOF-huset där vi, liksom under lägret 2020, skulle husera. Till följd av de varierande hemorterna ankom deltagare vid olika tider, och det var först framåt 20 på kvällen som vi alla samlats. I väntan på detta fick vi som kommit tidigt se till att reka inför kommande dagar, och tog oss ner till stora gömslet för att spana ut över dammarna och lyssna i vassen. Redan här fick vi in några trevliga influgna sångare såsom säv- och rörsångare, samt några av de alltid lika vackra skäggmesarna. Framåt 19-tiden beställdes familjepizzor storlek större som vi sedan fick ta del av även under kommande dagar. Kvällen avslutades med ett förvånansvärt långt UNO-spel i matsalen.

29:e april

Väckarklockan gick vid klockan 6, och efter att alla ätit frukost och fixat lunch att ta med sig tog vi oss återigen ut till stora gömslet. Den här gången fick vi en uppvisning av ett blåhakspar bestående av såväl sång som estetisk positionering på tunna vasstrån. Medan vissa av oss stannade kvar för att se mer av paret gick andra till vassgömslet för att leta vattenrall. Det tog inte lång tid innan mobilen ringde; två vattenraller visar upp sig fint från gömslet! Det blev lite joggande bort och vi fick alla till slut se dessa skygga rallar spatsera runt i vasskanterna.

 

Man hade observerat rödhalsad gås på reservatet från fågeltornsparkeringen dagen innan, och det var vår avsikt att återfinna dem. Men vid ankomst till platsen gjorde eftersökningar bland 1000-tals vitkindade gäss ingen nytta, rödhalsarna syntes inte till. Vi bestämde oss för att köra mot Galtabäck istället, men hann inte komma långt innan rapport om gässen kom. Och varifrån såg man dem? Jo, från VOF-huset… 

 

Det blev att åka tillbaka och återigen spana, men den här gången blev det succé! Överlyckliga stod vi och spanade en stund på dessa praktfulla gäss innan vi tillslut gav oss av söderut igen. Vi följde kustvägen och betade av en mängd lokaler under dagen. Vi började vid lönestig, tog oss sedan till Morups Tånge följt av Munkagårdsfloen och Galtabäck för att slutligen vara tillbaka på Getterön. Här fick vi en kort guidning av Carl Sörensen som ofta varit deltagare på våra läger, en trevlig återförening och tur ut i gömslena! Från Stora Gömslet lyckades Brian även återfinna de två rödhalsade gässen som flyttat på sig under dagen. VI avslutade dagen med vegetarisk Spaghetti Bolognese av min pappa Mikael, sen gick vi mätta och nöjda till sängs.

Här spanas det rödhalsad gås
Foto: Markus Qvarfordh

30:e april

Återigen gick alarmet kl. 6. Kvällen innan hade vi bestämt att Gubbanäsan var dagens huvudmål, det var lovande vindar på ingång. Men väl på plats var det tydligt att sträcket inte var på topp. Med två havssulor och en bergand lunkade vi lite halvnöjda tillbaka till bilarna efter ett par timmar. Vi körde återigen söderut, stannade vid järnvägen för att titta på en rapporterad svart rödstjärt, men hittade två! Vi tog oss ned till Lövstaviken som är känd lokal för svarthakad buskskvätta, en praktfull art som vi gladeligen fick in här. Vidare letade vi göktyta och mindre hackspett på ett ställe där de rastat året innan, men utan resultat. Lunchen blev korvlunch vid familjen Qvarfordhs sommarstuga, där flitiga Mikael ställde sig och grillade. Nästa lokal blev Källtorps ängar, där vi hade mer utdelning än förväntat. Sädgås och spetsbergsgås bredvid varann, fantastiskt studeringstillfälle. Även ett gäng småspov och en hel del gråhakedopping. På vägen tillbaka till Getterön stannade vi i Läjet för en glassfika och lyssnade sedan återigen efter göktyta utan vidare lycka. Tillbaka i VOF-huset fixade vi taco-grattäng till middag och spelade sällskapsspel.

Svart rödstjärt!
Foto: Albin Nordlund
Havsfågelskådning vid Gubbanäsan
Foto: Markus Qvarfordh

1:a maj

Sista dagen på lägret unnade vi oss en timmes extra sömn och gick upp vid kl. 7. Efter frukost, packande och städande gick vi en sista gång ut till Stora Gömslet och lyssnade efter fågel i vassen. Därefter gjorde vi ett stopp vid Morups Tånge där vi hade en hel del sträck till skillnad från gårdagen, såväl lommar som sjöorrar och tärnor i större antal. Vi avslutade lägret utanför Halmstad med rödspov vid Trönninge ängar, varpå sällskapet gick skilda vägar.


Lägret över Valborg var intensivt men kändes ändå på något sätt lättsamt, allt tack vare det härliga gäng vi var. Vi fick tillbringa några underbara dagar tillsammans och kunde med de totalt 113 arterna inte vara nöjdare. Jag hoppas att vi alla ses snart igen!

Gruppfoto bland vitsipporna på lönestig.
Foto: Mikael Qvarfordh

//Markus Qvarfordh

Dela gärna
sv_SESwedish