Falsterbo Bird Show 2021

3 – 5 september

Ledare: Emil Lundahl, Max Olsson, Hugo Karlström, Lejla Skrijelj

Deltagare: (Isac Dahlström), Tyra Jakobsson, Viktor Ohlsson, Carl Sörensen, Isak Öhlund

Antal lägerarter: 96

Återigen var det dags för Falsterbo Bird Show, ett lite annorlunda år då vi knappt visste om showen skulle bli av 2021. Lättade restriktioner gjorde att vi till slut fick ett glädjande besked om att mässan skulle äga rum uppe på Skanörs ljung istället. Inte helt dumt ur ett fågelperspektiv. Likt andra år anordnade vi i samband med birdshowen ett läger. Lite kort varsel blev det, men fyra unga skådare deltog under helgen samt hela tre ledare.

 

Vi hade för första gången detta år ett mässtält tillskrivet Ungdomsskådarna! Mycket trevligt och givande att få sprida vår info kring vår verksamhet som också gav många nya rekryteringar. Inne vårt tält hittade man info om vår verksamhet, fick med sig en folder, chans att testa våra nya tröjor samt även chans att delta i vårt eget artrace. Racet sträckte sig över helgen och var begränsat till Falsterbohalvön. Carl Sörensen var den som kammade hem första plats med sina hela 90 arter! Det lottades även ut ett ytterligare pris till en taggad ungdom, nämligen Lisen Rignell. Bra jobbat och grattis till tröjorna!

Den 3 september

Som det ofta blir på Falsterbo anlände alla lite spritt under fredagen: Emil och Lejla förberedde inför mässan fredag förmiddag, undertecknad, Hugo och Tyra åkte tillsammans från Alvesta och resterande kom med egen skjuts. Vi mötte samtliga upp på mässområdet vid vårt tält och började socialisera oss. Många nya möten, kära återseenden och riktigt schyssta kikare fick oss att nästan helt glömma bort tiden.

 

Det varma vädret med den mjuka kvällssolen fulländades när ett vrålande utbrast ”STÄPPHÖK”! Där kom den i perfekt medljus, med sin varmt färgade dräkt och markerade halskrage, en 1k stäpphök – vilken första kväll! Klockan hade nu blivit 18 och vi beslutade att det fick bli en smidig pizza till kvällsmat. Till och med i väntan på pizzan kunde över hundra gulärlor och trädpiplärkor räknas in. Känslan för morgondagen var förväntansfull!

1k stäpphöken, rakt över mässområdet under fredagskvällen! Foto: Emil Lundahl

Den 4 september

Klockan ringde tidigt, dimman och daggen låg tätt mot tältdukarna och fukten hade smugit sig in i tälten. Tur väl värmde servicehuset upp och en stadig matsäck kunde packas samtidigt som en viss stress över att komma ut i fält gjorde sig påmind. Väl framme vid Kolabacken började vandringen ner mot Nabben. Ljudkulissen dominerades framförallt av trädpiplärkor och gulärlor, sparvhökar sträckte ut med jämna mellanrum samtidigt som lagunen myllrade av vadare och änder.

 

Fåglarna fanns på alla fronter och tillsammans med morgonkaffe och första fikat började alla sinnena vakna till. Småroliga observationer som stenfalk, skärfläcka och årta kunde upptäckas successivt, medan de utsträckande ägretthägrarna stack ut.

 

Alldeles därefter tar några av våra vassa ungdomar ett svep bakom oss upp mot fyren och hittar de första bivråkarna för dagen, aktivt sträckande. Småflockar börja pumpa på med både gamla och unga fåglar, allt från nästintill kritvita adulta hanar till svarta 1k-fåglar! Räkneverket landade på 90 bivråkar innan vi var tvungna att åka tillbaka mot Ljungen och vårt tält. Den totala dagssiffran landade dock på över 200 bivråkar för Nabben.

 

Väl tillbaka på Ljungen började tyvärr rovfågelsträcket matta av redan vid 11.30. Detta gav istället utrymme för mer rekrytering, etablerade kontakter, deltagande i både BirdLife:s och Club300:s fågel-quiz. Framåt eftermiddagen blev det currygryta med ris, lite rostade nötter och sallad. Vädret var så pass behagligt att vi kunde avnjuta måltiden utomhus i kvällssolen. Föreställ er välbehag när vi delade första tuggan, en total tystnad följt av ett lugnande pust 🙂

Viktor har just hållit sin första fågel (en rödhake). Foto: Max Olsson
Två generationer ungdomsskådare! Foto: Lejla Skrijelj

Den 5 september

Söndag var det upp ännu tidigare som gällde för att verkligen hinna på plats till gryningen. Denna morgon hade vi dessutom bokat in en liten ringmärkningsvisning med den mycket pedagogiska och duktiga Ola Svensson. Vi ställer direkt upp kikarna vid Fyren och börjar spana sträck, bäst att ta uppvisningen när det är lite lugnare i näten. Lite sämre tryck på sträckande fågel denna söndag, men precis som alltid med sträckskådning dyker det alltid upp något kul. Sparvhökar i varierande åldrar susar förbi. Hela tre olika kullar med nyligen flygga smådoppingar kan konstateras i dammarna, en galet sen häckning som imponerar på oss alla med fina observationer.  Forsärla och sandlöpare var två nya arter som dessutom blev livskryss för några av deltagarna – så härligt!

 

Nu var det tid för ett gäng ringmärkta fåglar. Ola plockar upp diverse fåglar ur påsarna med olika släktskap. Pedagogiskt och frågvist diskuteras könsbestämningar, arters flyttmönster och hela syftet med ringmärkning. Avslutningsvis får såklart de som vill prova på att släppa fåglarna. Alltid spännande med sådan närkontakt och möjlighet att få studera fåglarna i detalj. Som en bonus visar även fågelstationen upp en inte alltför vanlig fågel i fångsten från Flommens sumpmarker, nämligen enkelbeckasin. En tur ner till Nabben gav ännu mer tid åt att studera smådoppingarna: denna gång överlämnade föräldern föda helt öppet i dammen till ungarna. Även bra observation av sjöorre kunde göras.

 

Väl tillbaka på campingen började vi beta av alla de där tråkiga sakerna först: packa ihop tält, väskor, checka ut, laga lunch för att kunna spendera så mycket tid som möjligt på Ljungen denna sista dag. Som en av de sista punkterna på programmet för Falsterbo Bird Show fick upp på scenen och prata om vårt arbete med Ungdomsskådarna, samt dela ut priserna till vinnarna av vår tävling. Vi alla tar avsked på mässan och hoppas på ett snart återseende.

Sammantaget ett lyckat läger med mycket aktivitet. Kommittén vill rikta ett extra tack till Lejla Skrijelj som volontärt ställde upp som bistående lägerledare!

 

Vi syns nästa år, under flockar av sträckande bivråkar!

Max Olsson

Foto: Max Olsson
Foto: Lejla Skrijelj
sv_SESwedish