Av Emil Lundahl

-

3 mars, 2019

Bird Camp Lebanon 2019

Efter höstens resa till Libanon med Tomas Axén Haraldsson i spetsen fortsätter Bird Camp-konceptet med en resa till samma område den 5-8 april i vår. Likt förra året har BirdLife Sverige valt att sponsra genom att täcka hela resans kostnad för två ungdomsskådare! En handfull fågelintresserade på 18-25 år skickade in motiveringar till varför just de skulle få chansen att åka till Libanon, för att där fungera som ambassadörer för BirdLife Sverige. Efter noggrant övervägande kunde två lyckliga utses: Simon Carrington från Kalmar och Gustav Pettersson från Tibro!

 

 

Vad ska då Simon och Gustav göra i Libanon?

 

Jo, tillsammans med Tomas Axén Haraldsson (initiativtagare till Bird Camp-konceptet) och Emil Lundahl (sammankallande i Ungdomskommittén) ska de fungera som ambassadörer genom att berätta om fågelskydd och fågelskådning i Sverige för lokala naturföreningar och ungdomar. I sin tur kommer libaneserna att föreläsa om bland annat det som många förknippar med landet, nämligen den illegala fågeljakten.

 

Anledningen till att jakten är ett sådant problem här är för att Libanon ligger på en viktig sträckled för fåglar, inte minst rovfåglar. Detta sträck hoppas vi kunna bevittna mellan de sociala aktiviteterna och kanske även se några av de inhemska specialiteterna så som streckad prinia, palestinasolfågel eller levantbulbyl.

 

 

Vad är ett Bird Camp?

 

För några år sedan under en resa till Besh Barmag i Azerbajdzjan, ledd av Tomas i samarbete med Ungdomsskådarna, såddes ett frö att anordna läger tillsammans med ungdomar från lokala fågel- och naturföreningar. Den idén växte och flera sådana läger/Bird Camps hölls i Besh Barmag under de efterföljande åren. Sedan i höstas har alltså detta koncept spritt sig till Libanon. Dessa läger på 3-4 dagar leder till möten mellan ungdomar från olika hörn av världen och bidrar till ökad förståelse för varann. Något som är viktigt i dagens samhälle! Samtidigt lyfts det lokala fågellivet fram och eventuella problem med illegal jakt, exploatering av naturområdet och liknande. En win-win helt enkelt!

 

Följ gärna Libanon-resan på sociala medier under hashtagen #birdcamplebanon2019

Dela gärna

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar