
Av Markus Qvarfordh
-
10 juni, 2025
Tjejläger Asköviken 2025
Datum: 6-8 juni
Ledare: Mariatta Ericson
Deltagare: Maya Eriksson, Elsa Jerfsten
Antal lägerarter: 97
Tjejlägret började vid vår stuga för helgen i en liten stugby i Norr-Lövsta utanför Västerås. Marjatta anlände en stund innan jag själv (Maya) och Elsa för att göra iordning stugan åt oss inför helgen. Vädret lovade regn och blåst hela helgen, så vi förväntade inte oss så jättemycket fåglar men förhoppningsvis inte en för kall och blöt helg! När jag och Elsa hade anlänt vid stugan började vi med att packa upp och göra oss hemmastadda i vårt hem de kommande dagarna!

Efter vi hade gjort klart allt i stugan kom regnet, men det stoppade inte oss från att börja lägret på riktigt i gömslet vid Asköviken som låg på gångavstånd från vår stuga. Väl ute på spångarna ut mot gömslet såg vi gulärlor, tofsvipor, rödbenor, fiskgjusar och några enkelbeckasiner som flög över oss fram och tillbaka. När vi kom till gömslet både hördes och sågs sävsångare, rörsångare och sävsparvar hela tiden runt oss. Efter ett litet tag i gömslet kunde vi se fiskgjusar som flög och födosökte en bit bort från viken. Samtidigt hördes det att något rörde sig i gräset några centimeter från oss. Efter ett tag kunde vi se att det var en grågåsfamilj med ungar som gick från gräset till vattnet och simmade iväg. När regnet hade lagt sig lite började det bli dags för middag, så vi bestämde oss för att börja gå tillbaka mot stugan. På menyn för kvällen var det tacos hemma hos Marjatta.
Efter middagen var det dags att bege oss ut för att nattlyssna i bland annat Hälleskogsbrännan naturreservat en bit utanför Västerås. Under kvällen och natten fick vi se kärrsångare, nattskärra och morkulla, och vi fick också höra gräshoppsångare, näktergal och mer nattskärror. Klockan 01:30 var vi hemma vid stugorna igen och det var dags att gå och lägga oss för att sen gå upp och skåda dagen efter.

Foto: Maya Eriksson
Vädret lovade regn på lördagsmorgonen så vi bestämde oss för att ta lite sovmorgon från den långa och sena natten kvällen innan. Runt klockan 08:30 var vi vid parkeringen vid Askövikens naturreservat, och började röra oss ut mot fågeltornet. Väl ute vid fågeltornet blåste det jättemycket, men vi fick ändå höra en småfläckig sumphöna som satt och spelade en bit bort från tornet. Vi fick också se svarttärnor, fiskgjusar, havsörnar, bruna kärrhökar och en del olika sjöfåglar såsom fisktärnor och grågäss. Efter några kalla timmar vid fågeltornet var det dags för korvgrillning till lunch. Därefter jobbade vi in lite arter på lägerlistan och åkte bland annat och tittade på vit stork i Hallstahammar en bit utanför Västerås och runt bland lite småsjöar där vi fick se årta, svartsnäppa och dvärgmåsar. På vägen hem stannade vi på olika ställen för att lyssna efter vaktel och kornknarr som vi inte hade fått höra natten innan. Vi fick tyvärr aldrig höra någon kornknarr, men vi såg och hörde ett litet stråk från en vaktel som spelade en bit bort. När solen hade gått ner var vi tillbaka i stugan och det var dags att gå och lägga sig för att gå upp tidigt nästa dag.


Klockan 03:00 ringde väckarklockan, det var dags att stiga upp för att delta i CES-ringmärkningen en bit från vår stuga. Vi hade inga stora förväntningar på mängden fågel, eftersom CES-ringmärkning fokuserar på häckande fåglar inom ett specifikt område. Väl ute på ringmärkningsplatsen hörde vi bland annat spelande härmsångare, trädgårdssångare och ungar från större hackspett. Under morgonen fick vi in en del fåglar, bland annat koltrast, taltrast, rödhake, bofink, blåmes och talgoxe. En rolig överraskning var en kontroll av en äldre koltrasthane, som hade blivit ringmärkt på samma plats för fem år sedan som ungfågel. På morgonens sista runda fick vi dessutom två vackra stenknäckshanar, en fin avslutning på både ringmärkningen och lägret. Efter det bar det av hem till stugan för lunch och sedan dags att packa ihop och avsluta lägret. Totalt noterade vi 97 arter under lägret, vilket vi var nöjda med med tanke på vädret. Sammantaget blev det ett väldigt lyckat läger!
Maya Eriksson

Foto: Maya Eriksson