Av Sixten Lindblom

-

12 juli, 2024

Ammarnäs 2024

Datum: 15-20 juni

Ledare: Sixten Lindblom & Benjamin Rodling

Deltagare: Juno Wallén Ahrne, Alfred Thorsson-Börd, Malte Lindberg, Lukas Stenbäck, Petter Sahlström

Antal lägerarter: 114

 

15 Juni

Alla deltagare + Benjamin anlände på morgonen vid 6-tiden till Östersund via nattåg. Samtidigt kunde jag (Sixten) unna mig lite sovmorgon då jag bor strax utanför Östersund och minibussen vi hyrt inte skulle hämtas ut förrän 07:00. Efter en del trassel med hyrbilen som inte stod där den skulle vara fick vi äntligen tag på den och resan upp till Ammarnäs kunde börja.

Vi anlände till slut till Ammarnäs efter ca nio timmars resa och efter att snabbt ha kastat in våra väskor i stugorna vi skulle bo i begav vi oss ned till Vindelfjällens forskningsstation där vi mötte upp Martin Green från Lunds universitet. Under kommande dagar skulle vi få följa med Martin ut på fjället och få prova på olika former av inventering som linjetaxering men även revirkartering vilket innebär att man räknar icke-tättingar och deras revir och är en del av LUVRE-projektet som bedrivs i området. Mer om projektet finns att läsa HÄR. I övrigt spenderades första kvällen med lite skådning i byn vilket gav bl.a. smalnäbbad simsnäppa och bergand.

 

16 juni

Ett taggat gäng kunde härligt nog ta lite sovmorgon och stiga upp först vid 08:00. Planen för dagen var att tälta i ett lägre fjällområde en bit från Ammarnäs där vi även skulle prova på revirkartering. Efter att ha mött upp Martin och åkt en bit med bil började en 3 km vandring genom fjällbjörkskogen innan man kom upp på kalfjället.

Väl uppe dröjde det inte länge innan de första fjällabbarna visade sig. Strax därefter hittade vi även ett häckande par som aggressivt gjorde utfall mot oss medan vi passerade. Efter ytterligare några kilometers vandring över fjället som gav alfågel och fjällripa kom vi fram till en lämplig tältplats. Efter att ha satt upp tälten och fyllt på med lite lunch begav vi oss ut för inventering av ett område som låg precis intill. Trots rätt dåligt väder kunde vi glädjas åt flera roliga fjällfåglar: lappsparv, blåhake, bergand, smalnäbbad simsnäppa, mosnäppa, dubbelbeckasin och ännu mer labb. Det mest oväntade var en sävsångare som satt och sjöng i ett videsnår, drygt 800 m.ö.h.

Efter en lyckad men sen eftermiddag/kväll var det skönt att få gå och lägga sig för några timmars sömn.

 

Fjällabb, en av många som vi stötte på.

 

 

Orädd smalnäbbad simsnäppa, en hona.

 

Såhär går det till när man genomför revirkartering. Papperskarta med bokstäver för respektive art samt symboler för fågelns aktivitet.

 

 

17 juni

Uppstigning 03:00. Morgonen började bra med spelande fjällpipare som drog över tältplatsen flera gånger. Förmiddagen ägnades åt fortsatt inventering av området. Roligaste obsen blev en myrspov som vissa av deltagarna fick se hastigt förbiflygande. Efter att ha ätit lunch och packat ihop allt begav vi oss ned från fjället och tillbaka till bilen. Kvällen ägnades åt sammanställning av den genomförda inventering samt lugn skådning i byn.

 

Lappsparv fanns det gott om.

 

18 juni

Planen var från början att återigen bege sig ut på fjället, den här gången lite högre upp, för tältning och inventering i form av av linjetaxering. På grund av vädret insåg vi dock att en övernattning kanske inte skulle bli det mest behagliga så vi tänkte om och bestämde oss för att göra en dagstur istället. Målet var att gå upp på ett fjäll där just nu Sveriges enda kända par av berglärka håller till. Efter en misstänkt punka på ena däcket på vägen upp tvingades Petter och Benjamin åka ned med bilen igen medan vi andra fortsatte vandra upp på fjället. Svärtor, havsörn, fjällvråk och en 30-flock med labbar kunde ses längs vägen. Efter en lång vandring nådde vi till slut toppen och det dröjde inte länge innan vi hörde sjungande berglärka. Till slut fick vi syn på hanen som snyggt visade upp sig på en sten med fina fjäll i bakgrunden. En riktig drömobs!!

Till slut blev det även en lyckad dag för Petter och Benjamin som efter strulet med minibussen fick skjuts upp av Martin och till slut kunde även de få njuta av berglärkorna. Nöjda, glada och med nytt X för flera av deltagarna påbörjade vi den långa vandringen tillbaka. På vägen hade vissa ur gruppen turen att få se två fjällgäss flyga förbi.

 

Hane berglärka i häckmiljö, inte mycket mer man kan begära.

 

19 juni 

Skakigt väder gjorde det svårt att dra ut på någon längre tur. Istället blev det skådning i byn, mestadels uppe på Potatisbacken med bra utsikt över deltat, där vi även träffade på Eskil och Tyra med familj som råkade var uppe på semester i området. Deltat bjöd på trevliga fåglar men inte särskilt många nya till lägerlistan. Fiskgjuse och backsvala kunde dock läggas till. Under eftermiddagen gick vi ned till forskningsstation och tackade av Martin för ett väldigt roligt och lärorikt läger. Kvällen ägnades åt packning inför morgondagens hemfärd och avslutades med en tur i skogen i hopp om tretåig hackspett, utan någon lycka.

 

20 juni

Dagen för hemfärd. Vi lämnade Ammarnäs vid 9-tiden för att ha lite marginal med anledning av bilstrulet några dagar innan. Bilen och däcket verkade dock fungera bra och vi tog oss utan problem tillbaka till Östersund där nattåget väntade för alla utom mig. Några stopp längs vägen bjöd bl.a. på sädgås och gråhakedopping som nya arter för lägret.

 

Tack alla inblandade för fina dagar!

Dela gärna
sv_SESwedish