Av Sixten Lindblom

-

14 juni, 2024

Resultat i Big Sit 2024

Precis som ifjol blev årets upplaga av Big Sit en landskamp med vår kära granne Finland. Även i år varade tävlingen i två dagar, 4 – 5 maj, och det fanns ett stort antal vinstklasser att tävla om. Juryn bestod av deltagare från de både länderna som gemensamt kom fram till en vinnare i respektive vinstkategori.

 

Deltagarsiffran i år blev inte lika hög som tidigare år. Totalt deltog tolv personer, sju från Finland och fem från Sverige. De tävlande i Finland var fördelade på fem 1-manslag och ett 2-mannalag. I Sverige deltog tre 1-manslag och även här hade vi ett 2-mannalag. Ett fåtal lag i båda länderna deltog såväl lördag som söndag.

 

Big Sit tajmades som vanligt in med Fågeltornskampen, som i år inföll den 4 maj. Vi ser att det varit populärt att kombinera de båda tävlingarna då flera av deltagarna under lördagen valde att ha sin ruta i ett torn som även medverkade i Fågeltornskampen.

 

Men nog om det, nu går vi vidare till resultaten!

 

Vilket land såg totalt flest arter? Med tanke på Finlands övertag i antalet deltagare blev det en totalt överlägsen vinst för dem med 154 arter jämfört med Sverige som lyckades nå 116 arter. Bara att ta av sig hatten!

 

Flest antal sedda arter i lag under en dag? I denna kategori var kampen mer jämn men även här segrade Finland med laget KyLY 4/Arktika-päivät i Vederlax som observerade 94 arter. Sveriges bästa lag blev Benjamin Rodling och Petter Sahlström som under lördag morgon stod i Asköviken utanför Västerås och lyckade komma upp i 85 arter. Bra jobbat!

 

Flest antal sedda arter en person under en dag? Återigen en total kross från Finland där man i Bredvik, Esbo lyckades se 93 arter. I Sverige var det Sixten Lindblom som under lördagen befann sig i Tysjöarna, Jämtland och lyckades skrapa ihop 67 arter.

 

Artrallyts däng? I Sverige observerades flera roliga arter som vassångare, spetsbergsgås, årta och mindre hackspett. Dock var Finland strået vassare även i denna kategori och tar hem segern genom en nattskärra som kom insträckande från havet och landade i en av deltagarnas Big Sit-ruta. Häftigt! Vårt grannland var verkligen heta på roliga arter och i övrigt sågs även alförrädare, ägretthäger, brun glada, ortolansparv och 5400 sträckande sjöorrar.

 

Artrallyts slitvarg? Vinsten går återigen till Finland hehe, där ett lag kämpade på mellan 04:30 och 21:30 vilket innebär hela 17 timmar av skådning!! Utöver det lyckades laget även räkna in totalt 170 000 sträckande fåglar.

 

Bästa matlåda? Mönstret fortsätter och Finland tar hem även denna kategori med en fin rådjurs- och kantarellpasta som avnjöts av en deltagare på ön Söderskär. Se bild nedan.

 

 

Bästa bild? Det är svårt att kora en vinnare på denna punkt då rätt få bilder skickades in men vi kom till slut fram att det är Sverige som drar det längsta strået och vinner kategorin med fina bilder på skådarutsikt och mindre hackspett.

 

Mindre hackspett. Foto: Sixten Lindblom

 

Utsikt över Asköviken. Foto: Benjamin Rodling

 

Bra kämpat alla! / Hyvin taistellut kaikki!

Dela gärna
sv_SESwedish