Av Eskil Friberg
-
8 september, 2022
Big Sit Ungdom den 1 oktober!
1 oktober är det dags för Big Sit, ett artrally som bygger på att man under denna dag ska se så många arter som möjligt från en valfri 10*10m ruta. Alla till och med 25 år är välkomna att delta. Vare sig ni bara hinner skåda lite kort eller om ni vill hårdsatsa, är det väldigt roligt om ni deltar. Dessutom finns det flera olika vinstklasser att kamma hem. Så släng in datumet 1 oktober redan nu i kalendern.
Årets big sit sammanfaller dessutom med EuroBirdwatch. Det här ett evenemang där man runt om i Europa under en helg räknar fåglar som man observerar. Förra året räknades i Europa totalt 7’500’000 individer, varav 1’500’000 individer räknades i Sverige. Det är inget krav för deltagande men det är roligt om ni bidrar till statistiken, som man gör genom att rapportera in sina observationer på artportalen senast 3 oktober klockan 17:00.
Kontinuerliga uppdateringar kommer att ske i Band-gruppen Ungdomsskådarna på samma sätt som under tidigare evenemang.
Det vore också roligt om vi hade kunnat få ihop lite lag i artrallyt. En chans för alla att få lära känna nya skådarungdomar i området och att få dela med sig om sina kunskaper om områdets fågellokaler och deras potential. Därtill är det så att de lag som drar in flest arter belönas med pris. Så släng i väg en kommentar i någon social media och försöka komponera ihop era lag. Man kan såklart också, om man vill, ställa upp individuellt.
Vinstklasser:
Flest sedda arter lag: De som i ett lag har sett flest arter tillsammans (mer än 1/2 av laget).
Flest sedda arter individuellt: Den som sett flest arter som en individ vinner detta pris. Detta pris kan inte gå till en lagmedlem!
Artrallyts däng: Priset till den eller de som hittar den tyngsta/ovanligaste arten.
Artrallyts anda: Priset till den eller de visar mest anda!
Artrallyts slitvarg: Priset till den eller de som sitter längst tid vid sin ruta.
Artrallyts fikakorg: Priset till den eller de med det bästa skådarfikat.
Lagregler: För att en art ska räknas behöver mer än hälften i laget se arten.
Ladda ner krysslistan ovan. När helgen är över skickar du in den ifyllda krysslistan, info om vilka som deltog och lite info om eran 10*10m ruta till ungdomsskadarna@birdlife.se. Bifoga väldigt gärna någon bild från dagen också, som sedan kan användas till en liten sammanställning! Antingen på fågel eller, ännu hellre, av varandra eller omgivningen!
Det är inget krav men vi ser gärna att du är medlem i BirdLife Sverige. Ett ungdomsmedlemskap kostar 165 kr per kalenderår. Mer info HÄR.
Eskil Friberg