Av danielhedenbo

-

1 december, 2017

Niklas Andersson

Namn och ålder

Niklas Andersson, 21 år gammal

 

Var bor du? 

I Umeå, samma stad som jag är född i.

 

Hur kom det sig att du började titta på fåglar? 

Det kom smygandes successivt. När jag var fem år minns jag att jag och min morbror (som också är fågelskådare) lekte med traktorer i sandlådan. Snabbt riktades dock uppmärksamheten mot något annat. Det plingade nämligen till i morbrors minicall stup i kvarten, och jag började undra vad sjutton det var för något som kunde distrahera min 29 år äldre lekkamrat. Det var någon ovanlig vadare på Öland, om jag inte minns galet…

Lite senare, 2004/2005 fastnade intresset på riktigt, mycket tack vare tidiga exkursioner med fågelskådande ledare inom den lilla fältgrupp av Fältbiologerna som då fanns här i Umeå. Allmänt naturintresserade föräldrar och fågelskådande morbror gjorde nog inte saken sämre, och snabbt började pappa och jag fara ut i fågelmarkerna. Sedan har det bara eskalerat. 

 

Var brukar du skåda? 

Olika beroende på årstid och väderläge, men i regel oftast inom landskapet Västerbotten. Gärna vid kusten eller på öar, vår såsom höst.

 

Vilket är ditt häftigaste fågelminne? 

Det har blivit ett antal härliga minnen nu genom åren, och det är svårt att välja ut ett enda. Men jag kommer sent att glömma resan till Altaj, Ryssland, i somras. Jag vaknade upp från tältet en kylig morgon – med minusgrader – och från sovsäcken kunna höra bergbeckasin, sibiriska beckasiner, vaktel, guldtrast, bergstajgasångare, tajgablåstjärtar och tajgagök. Det var stämning!

 

Har du några skådarplaner för resterande del av året och 2018? 

För december 2017 blir det inga storslagna planer. Västerbotten vintertid är inte mycket att skryta om. Det blir till att spana igenom trastflockarna här hemma och koxa efter sjöfågel på öppet vatten, i sedvanlig ordning såhär i vintertid. För 2018 har jag inga helt hundra spikade planer, kanske blir någon tur utomlands över påsk. I slutet av maj – början av juni, blir det förmodligen några veckors ringmärkning och skådning i östra Mongoliet. Om ledighet finns kvar att uttaga så blir det förmodligen någon veckas besök på Stora Fjäderägg och Holmögadd också.

 

Vad har du för tankar om att få utmärkelsen Årets fågelskådare?

Det var såklart kul att få den utmärkelsen, efter allt ideellt arbete man lagt ned i regionalföreningen och dess underföreningar under flera år. Att få en sådan utmärkelse inspirerar även till fortsatt arbete. Riktar ett stort tack till dem som nominerade mig!

 

Vilka ideella uppdrag har du i regionala föreningar i Västerbotten?

Ordförande i den regionala rapportkommitéen (Rrk), ledamot i Umeå Fågelförening (UFF), ledamot i Västerbottens Ornitologiska förening (VOF), i redaktionen för Fåglar i Västerbotten (FiV) samt mycket engagerad i Stora Fjäderäggs fågelstation där jag b.la ansvarar för personal och bemanning. På sidan om skriver jag även lite texter till Club300’s tidning RoadRunner. Mer privat har jag och farsan haft ett litet projekt att snickra ihop boplattformar och stora uggleholkar till slag- & lappugglor, för den annars vikande stammen som får allt svårare att hitta lämpliga boplatser. 

 

Har du någon hemsida eller blogg? 

Tyvärr inte. Fotograferar en del, men bilderna fastnar oftast i byrålådan hemma. Har inte riktigt tiden att skapa en egen hemsida/blogg.

 

Har du något bra skådartips? 

Var ödmjuk, förklara gärna för mer oerfarna och-/eller nyblivna skådare ute i fält vad du ser och vad som flyger över.

Dela gärna

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar

sv_SESwedish